“Το ευρώ είναι ένα πολύ αξιόπιστο νόμισμα”

“Το ευρώ είναι ένα πολύ αξιόπιστο νόμισμα” δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ.Κ. Τρισέ, εξηγώντας με αυτή την φράση την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο.

Η νομισματική πολιτική θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε ο κ. Τρισέ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά χρήματος. 

Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με τις ποσότητες ομολόγων που έχει μέχρι στιγμής αγοράσει. Υποσχέθηκε τέλος, ότι εντός του καλοκαιριού θα διαθέσει όση ρευστότητα χρειαστούν οι τράπεζες στην μέσω τρίμηνων δανείων. Το εργαλείο αυτό ξεκίνησε η ΕΚΤ να το χρησιμοποιεί για να ενισχύει τα πιστωτικά ιδρύματα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ενθαρρυντικές εξάλλου ήταν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος, αναθεωρώντας επί τα βελτίω την παλαιότερη εκτίμηση (0,8%) σε 1%.

Νωρίτερα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2121 δολάρια από το επίπεδο των 1,1979 δολαρίων που έκλεισε στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2045 δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το κύριο επιτόκιό της στο 1%. Η απόφαση αυτή αναμενόταν. Το επιτόκιο βρίσκεται σ’ αυτό το ιστορικά χαμηλό επίπεδο από τον Μάιο του 2009.