Allianz: Στα 1,9 δισ.τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 1,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Allianz για το γ’ τρίμηνο του έτους. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 8% στα 33,4 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις των κλάδων Ζωής/Υγείας και Διαχείρισης Ενεργητικού αντιστάθμισαν τα μειωμένα έσοδα από τον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του εν λόγω κλάδου αυξήθηκαν πάνω από 6% στα 13,2 δισ. ευρώ την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2019, πλην όμως τα κέρδη από underwriting επηρεάστηκαν αρνητικά από την μικρότερη συνεισφορά των δραστηριοτήτων από run-off. Ο συνδυασμένος δείκτης του ομίλου αυξήθηκε κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 94,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου από 93,1% ένα χρόνο πριν.

«Για άλλη μια φορά, η Allianz πέτυχε πολύ εύρωστα αποτελέσματα σε δύσκολους καιρούς. Είμαστε υπερήφανοι που τόσο πολλοί πελάτες εμπιστεύονται τα προϊόντα και το brand μας. Είμαστε σε τροχιά να επιτύχουμε τον στόχο μας για τα λειτουργικά κέρδη φέτος, παρά την αύξηση των λετουργικών προκλήσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Bate. Πράγματι, ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός αναθεώρησε ανοδικά το κάτω μέρος του εύρους διακύμανσης του στόχου για την κερδοφορία ολόκληρης της χρήσης του 2019, αφού έκανε λόγο για λειτουργικά κέρδη 11,5-12 δις. ευρώ φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 11-12 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης φερεγγυότητας κατά  Solvency II  μειώθηκε κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους 2018 και διαμορφώθηκε στο 202%, παραμένοντας ωστόσο πολύ πάνω από τον ελάχιστο στόχο του 180%.

Σχολιάζοντας την απόδοση του κλάδου περιουσίας-ατυχημάτων στο εννεάμηνο, ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της Allianz Giulio Terzariol δήλωσε «ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, κάτι που αποτυπώνεται στην πορεία των εσόδων. Η ανάληψη κινδύνων παραμένει πειθαρχημένη και επωφελούμαστε από μια υγιή δυναμική όσον αφορά στα έσοδα, που λειτουργεί υποστηρικτικά για την κερδοφορία μας». Ο κ.  Terzariol έκανε ειδική μνεία στην δυναμική ανάπτυξη του κλάδου Υγείας/Ζωής, όπου η παρούσα αξία των νέων ασφαλίστρων αυξήθηκε πάνω από 20% στα 1,6 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η Allianz για λογαριασμό τρίτων αυξήθηκαν κατά 90 δισ. ευρώ και ανήλθαν στα 1,68 τρισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, όπως και τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια που ανήλθαν στα 2,28 τρισ. ευρώ.

Deal στην Κίνα

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι η Allianz συμφώνησε να πληρώσει 800 εκατ. δολάρια στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs για να αποκτήσει το 4% της κινεζικής ασφαλιστικής Taikang Life, κίνηση που ο χρηματοοικονομικός όμιλος χαρακτήρισε ως «χρηματοοικονομική επένδυση». Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για σχετικά μικρό deal για τα δεδομένα της Allianz που καταβάλλει κατά μέσο όρο 120 δις. ευρώ ετησίως για χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Μετά τη συναλλαγή, το μερίδιο της Goldman Sachs στην Taikang θα περιοριστεί στο 8,6%. Η Taikang αυτοχαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές της Κίνας, με δίκτυο 4.000 καταστημάτων που απασχολεί 800.000 εργαζομένους και πράκτορες.  Υπενθυμίζεται ότι φέτος η Allianz πλήρωσε 667 εκατ. δολάρια για τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων της βραζιλιάνικης  SulAmérica . Σύμφωνα με τον κ. Terzariol, η Allianz δεν έχει σχέδια για περαιτέρω αύξηση του μεριδίου της στην Taikang, αλλά ελπίζει να συνεργαστεί πιο στενά με τον κινεζικό όμιλο στο μέλλον.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*