back to top
13.3 C
Athens
Τρίτη 7 Απριλίου 2026

Κινεζικό “deal” στα σκαριά από την Swiss Re

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η Swiss Re επιβεβαίωσε ότι εξετάζει μια «πιθανή επενδυτική ευκαιρία» με την China Pacific Insurance Company (CPIC), σε συνέχεια της συμμαχίας που σύναψε με την κινεζική ασφαλιστική νωρίτερα φέτος. 

- Advertisement -

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg, η CPIC εξετάζει το σενάριο για απόκτηση μεριδίου αξίας 2 δισ. δολ. στην Swiss Re, προκειμένου να ενισχύσει το διεθνές της αποτύπωμα.  Ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος από την πλευρά του, θα μπορούσε να επενδύσει 500.000-1 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο στη CPIC, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Η Swiss Re επιβεβαίωσε ότι εξετάζει μια επενδυτική ευκαιρία που σχετίζεται με πιθανή «προσφορά» μετοχών της CPIC. Προειδοποίησε όμως ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν επί μακρόν ή και να καταρρεύσουν. 

- Advertisement -

Η Swiss Re διευκρίνισε επίσης ότι στην παρούσα φάση δεν προτίθεται ούτε να εκδώσει νέες μετοχές ούτε να προσφέρει μετοχές με δικαίωμα ψήφου σε δυνητικό επενδυτή.

Ο ελβετικός όμιλος συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την CPIC τον περασμένο Απρίλιο, σε μια προσπάθεια να συσφίξει τους δεσμούς της με την Κίνα, μια ολοένα και πιο σημαντική αγορά. Η Swiss Re έχε αναδείξει τη χώρα του δράκου ως πηγή ανάπτυξης για τα (αντ)ασφάλιστρα και δραστηριοποιείται εκεί επί σειρά ετών. Παρότι η ακριβής μορφή της συνεργασίας δεν αποκαλύφθηκε, πιθανολογείται ότι οι δυο εταιρείες θα αναζητούσαν από κοινού ευκαιρίες στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά της Κίνας. Η Swiss Re κατέχει ήδη μειοψηφικό μερίδιο στην ασιατική ασφαλιστική FWD και κατά το 2018 είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι είχε εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές αρχές με αντικείμενο πιθανή επένδυση στην Anbang (που στη συνέχεια κρατικοποιήθηκε…)

H  CPIC –που είναι εισηγμένη τόσο στη Σαγκάη όσο και στο Χονγκ-Κονγκ- είχε αναγγείλει το Σεπτέμβριο ότι σκοπεύει να πωλήσει Πιστοποιητικά Αποθετηρίων Τίτλων (Global Depository Titles-GDR) και να τους εισαγάγει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Μια τέτοια πώληση θα αντιπροσώπευε ποσοστό της τάξης του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, με τα αντληθέντα κεφάλαια να κατευθύνονται στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας και την χρηματοδότηση της επέκτασής της στο εξωτερικό. Οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg, μάλιστα, πιθανολόγησαν ότι η Swiss Re θα μπορούσε να επενδύσει στην CPIC μέσω αυτού του προγράμματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Πώς οι ακριβές κατασκευές αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων

Η τάση των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται κατά μ.ό. 5-7% ετησίως παραμένει αμετάβλητη

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Οι στόχοι της Swiss Re για το 2026

Εισαγωγή βιώσιμου ετήσιου προγράμματος επαναγοράς μετοχών – Η ΤΝ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz Trade: Πέφτει ο πήχυς της ανάπτυξης, τριπλά ελλείμματα, τουρισμός. Ποιοι τομείς ωφελούνται

Ως προσωρινό αντιμετωπίζεται το σοκ στο βασικό σενάριο των ΕΚΤ και Fed – Τι αναμένεται να προκαλέσουν οι έντονες και διαρκείς πιέσεις στην αγορά ενέργειας

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η FAIR Consulting διακρίθηκε για την αριστεία της στα Greek Risk Management Awards 2026

Διπλή αναγνώριση της εμπειρίας, της αξιοπιστίας και της εξειδίκευσης που έχει προσφέρει από την ίδρυσή της η εταιρεία σε εκατοντάδες πελάτες

Το ΔΣ του ΣΕΜΑ μετά την ανασυγκρότηση

Ο Δημήτριος Σπανός αντικαθιστά τον Νικόλαο Βαγιάννη, ενώ ο Μιχάλης Νικούλης προάγεται σε τακτικό μέλος ΔΣ

Εθελοντική Αιμοδοσία από τη MEGA BROKERS, μια πράξη προσφοράς και ζωής

Μια δράση «με ισχυρό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με επίκεντρο τον άνθρωπο»

Eurolife FFH: Τα ανανεωμένα προγράμματα My Home First εξελίσσονται μαζί με τις ανάγκες των ασφαλισμένων

Τα My Home First Standard και My Home First Plus συνδυάζουν ουσιαστική κάλυψη και περισσότερες επιλογές

Allianz Trade: Πέφτει ο πήχυς της ανάπτυξης, τριπλά ελλείμματα, τουρισμός. Ποιοι τομείς ωφελούνται

Ως προσωρινό αντιμετωπίζεται το σοκ στο βασικό σενάριο των ΕΚΤ και Fed – Τι αναμένεται να προκαλέσουν οι έντονες και διαρκείς πιέσεις στην αγορά ενέργειας