back to top
11.5 C
Athens
Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026

Κινεζικό “deal” στα σκαριά από την Swiss Re

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η Swiss Re επιβεβαίωσε ότι εξετάζει μια «πιθανή επενδυτική ευκαιρία» με την China Pacific Insurance Company (CPIC), σε συνέχεια της συμμαχίας που σύναψε με την κινεζική ασφαλιστική νωρίτερα φέτος. 

- Advertisement -

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg, η CPIC εξετάζει το σενάριο για απόκτηση μεριδίου αξίας 2 δισ. δολ. στην Swiss Re, προκειμένου να ενισχύσει το διεθνές της αποτύπωμα.  Ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος από την πλευρά του, θα μπορούσε να επενδύσει 500.000-1 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο στη CPIC, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Η Swiss Re επιβεβαίωσε ότι εξετάζει μια επενδυτική ευκαιρία που σχετίζεται με πιθανή «προσφορά» μετοχών της CPIC. Προειδοποίησε όμως ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν επί μακρόν ή και να καταρρεύσουν. 

- Advertisement -

Η Swiss Re διευκρίνισε επίσης ότι στην παρούσα φάση δεν προτίθεται ούτε να εκδώσει νέες μετοχές ούτε να προσφέρει μετοχές με δικαίωμα ψήφου σε δυνητικό επενδυτή.

Ο ελβετικός όμιλος συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την CPIC τον περασμένο Απρίλιο, σε μια προσπάθεια να συσφίξει τους δεσμούς της με την Κίνα, μια ολοένα και πιο σημαντική αγορά. Η Swiss Re έχε αναδείξει τη χώρα του δράκου ως πηγή ανάπτυξης για τα (αντ)ασφάλιστρα και δραστηριοποιείται εκεί επί σειρά ετών. Παρότι η ακριβής μορφή της συνεργασίας δεν αποκαλύφθηκε, πιθανολογείται ότι οι δυο εταιρείες θα αναζητούσαν από κοινού ευκαιρίες στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά της Κίνας. Η Swiss Re κατέχει ήδη μειοψηφικό μερίδιο στην ασιατική ασφαλιστική FWD και κατά το 2018 είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι είχε εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές αρχές με αντικείμενο πιθανή επένδυση στην Anbang (που στη συνέχεια κρατικοποιήθηκε…)

H  CPIC –που είναι εισηγμένη τόσο στη Σαγκάη όσο και στο Χονγκ-Κονγκ- είχε αναγγείλει το Σεπτέμβριο ότι σκοπεύει να πωλήσει Πιστοποιητικά Αποθετηρίων Τίτλων (Global Depository Titles-GDR) και να τους εισαγάγει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Μια τέτοια πώληση θα αντιπροσώπευε ποσοστό της τάξης του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, με τα αντληθέντα κεφάλαια να κατευθύνονται στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας και την χρηματοδότηση της επέκτασής της στο εξωτερικό. Οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg, μάλιστα, πιθανολόγησαν ότι η Swiss Re θα μπορούσε να επενδύσει στην CPIC μέσω αυτού του προγράμματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Οι στόχοι της Swiss Re για το 2026

Εισαγωγή βιώσιμου ετήσιου προγράμματος επαναγοράς μετοχών – Η ΤΝ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων

Swiss Re: Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλιστικές

Σημαντικός παράγοντας αλλαγών η γήρανση του πληθυσμού - Οι επενδύσεις σε ΤΝ συνεχίζονται, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα

Τα κέρδη του underwriting εκτόξευσαν τον ισολογισμό της Swiss Re

Αυξημένες κατά 11% οι αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων (ROE) το 9μηνο, χαμηλότερο ωστόσο το συμβατικό περιθώριο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

AIG: Ο E. Andersen διαδέχεται τον P. Zaffino στη θέση του CEO

Ο Andersen έρχεται από την Aon, όπου διετέλεσε για σχεδόν τρεις δεκαετίες σε ανώτερες ηγετικές θέσεις

Το «σήμα κινδύνου» της Insurance Europe για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο

Η γραφειοκρατία επηρεάζει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και, τελικά, τους καταναλωτές

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

Insurance Europe: 4 στους 10 Ευρωπαίους, 6 στους 10 Έλληνες δεν αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους

Η νέα πανευρωπαϊκή έρευνα της (αντ)ασφαλιστικής ομοσπονδίας δείχνει κενά στη συνταξιοδοτική αποταμίευση

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Θεμιστοκλέους: Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Ο υφυπουργός έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα στους επόμενους μήνες

Έρχονται αυξήσεις μισθών το 2026

Η συμφωνία κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αυξήσεις αποδοχών τους επόμενους μήνες

Μια γροθιά οι διαμεσολαβητές για τις μειώσεις προμηθειών στα συμβόλαια Υγείας

Για πρακτικές που «δημιουργούν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και θεσμικής ισορροπίας, σε βάρος χιλιάδων επαγγελματιών» έκανε λόγο ο Γ. Χατζηθεοδοσίου

Εταιρικά Δίκτυα (;) ετησίως ανανεούμενα από το 2026

Πώς θα ήταν η επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής αγοράς αν οι άνθρωποι των γερών Δικτύων χάσουν την εμπιστοσύνη τους κι αρχίσουν να ψάχνονται;

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Κεντρικό θέμα, η αποκλειστική συνέντευξη της Τερέζας Σκαρλάτου, CEO της Allianz Trade στην Ελλάδα