“Εμφύλιος” για την Ασπίδα

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και για την καταβολή των δεδουλευμένων στους ασφαλισμένους, προτίθεται να καταθέσει το Σωματείο Ζημιωθέντων Ασφαλισμένων, προσβάλλοντας την πρόσφατη  σχετική απόφαση της Επ.Ε.Ι.Α.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Συνδέσμου, η διάταξη που επιτρέπει την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων από τα τεχνικά αποθέματα της εταιρείας, όπως προβλέπει ο Έλληνας νομοθέτης, έγινε κατά παράβαση της κοινοτικής οδηγίας 17/2001 που δίνει τέτοια δυνατότητα μόνο εφόσον η εταιρεία κρατά αντίστοιχο απόθεμα για τους εργαζομένους.

Το θέμα του τρόπου καταβολής των δεδουλευμένων προς τους 700 περίπου πρώην εργαζόμενους της εταιρείας ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, είχε προκαλέσει πρόσφατα τη διαφωνία της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και της Επ.Ε.Ι.Α., η οποία σε ανακοίνωσή της είχε υποστηρίξει ότι για την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ.

Εντούτοις υπό την πίεση των αντιδράσεων που προκλήθηκαν προχώρησε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στην αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, απόφαση που αναμένεται τελικώς να κριθεί στα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι το προνόμιο των εργαζομένων έναντι άλλων απαιτήσεων από τα τεχνικά αποθέματα εταιρειών των οποίων ανακαλείται η άδεια λειτουργίας, έχει νομοθετηθεί με διάταξη του 2007 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Παπαθανασίου και σύμφωνα με το Σύνδεσμο αποτέλεσε στρεβλή μεταφορά του κοινοτικού δικαίου στην εθνική νομοθεσία.