Ο ρόλος της ΕΤΕπ στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιορίζεται στην παροχή υπηρεσιών, όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΕΤΕπ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility, EFSF) ιδρύθηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης στις 7 Ιουνίου. Σκοπός του EFSF είναι να εκδίδει ομόλογα και να χορηγεί δάνεια σε συνδυασμό με το ΔΝΤ και υπό ορισμένους όρους, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των κρατών μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΕπ, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, είναι διατεθειμένη να παράσχει στο EFSF υπηρεσίες διαχείρισης διαθεσίμων και διοικητική υποστήριξη βάσει “συμφωνίας επιπέδου υπηρεσιών”. 

Η ΕΤΕπ δεν θα είναι μέτοχος του EFSF, δεν θα διαχειρίζεται το EFSF και δεν θα συμμετέχει σε δανειοληπτικές πράξεις για λογαριασμό του EFSF. Ο ρόλος της ΕΤΕπ θα είναι παρόμοιος με τις υπηρεσίες υποστήριξης που ήδη παρέχει σε trust funds και άλλου τύπου ταμεία που έχουν δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη.