Σανίδα σωτήριας (;) για την Πρώτη Ασφαλιστική την Πέμπτη

Ελπίδες ότι η Πρώτη Ασφαλιστική θα διασωθεί κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» εκφράζουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς.
 
Όπως υποστηρίζουν, εντός των προσεχών ημερών, είναι πολύ πιθανό οι τέσσερις (πέντε κατά ορισμένους άλλους), διαμεσολαβούντες που έχουν προτείνει να αναλάβουν την τύχη της Πρώτης Ασφαλιστικής, να εξασφαλίσουν δάνειο το οποίο θα διαθέσουν για την κάλυψη του κύριου όγκου των ανοιγμάτων της εταιρείας.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι διαμεσολαβούντες έχουν τις έδρες τους σε διαφορετικές πόλεις της χώρας, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν την αναγκαία γεωγραφική διασπορά ώστε να μπορέσουν, σε περίπτωση υλοποίησης της πρότασής τους, να εξασφαλίσουν ένα σχετικά διευρυμένο και κυρίως αποκεντρωμένο δίκτυο πωλήσεων.
 
Όλα πάντως φαίνεται ότι θα κριθούν αυτή την εβδομάδα, και ειδικότερα την Πέμπτη οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Στη συνεδρίαση, αν όλα τελικά εξελιχθούν θετικά, η ομάδα διαμεσολαβούντων θα πρέπει να επιδείξει στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα τη σύμβαση δανειοδότησής τους, ώστε μέσω αυτής η εταιρεία να αποκτήσει εκ νέου κεφαλαιακή επάρκεια.
 
Σημειώνεται ότι, το άνοιγμα της Πρώτης Ασφαλιστικής με στοιχεία β΄ εξαμήνου 2009 υπολογίζεται κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.
 
Όσο για τη δεύτερη ασφαλιστική για την οποία επίσης έχει τεθεί ζήτημα κεφαλαιακής υγείας, η Επιτροπή φέρεται να έχει κινήσει τη διαδικασία κατάρτισης προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης. 

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της εταιρείας ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του τελευταίου ελέγχου και πλέον καλείται πρώτον να διατυπώσει τυχόν ενστάσεις και στη συνέχεια βάσει και του τελικού προσδιορισμού των ανοιγμάτων της να ενημερώσει τότε και βάσει ποιας διαδικασίας θα συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, ώστε η Επιτροπή να μην αναγκαστεί να λάβει πιο δραστικά μέτρα.
 
Σε ότι αφορά τη γενικότερη πορεία των ελέγχουν της Επ.Ε.Ι.Α., πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξέταση των οικονομικών στοιχείων β΄ εξαμήνου 2009 έχει ολοκληρωθεί για ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς, και ότι στα μέσα καλοκαιριού η Επιτροπή θα έχει σαφή εικόνα για την κεφαλαιακή υγεία του συνόλου του κλάδου.
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι το υπουργείο Οικονομικών τηρεί «σιγή ιχθύος» για την κατάθεση του νομοσχεδίου περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της Επ.Ε.Ι.Α. στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν και κάθε εβδομάδα ατύπως δηλώνεται η πρόθεσή του να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή.
 
Λέγεται μάλιστα ότι τις ημέρες αυτές το νομοσχέδιο υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.