Αρχίζουν να ζητούν “προστασία” κάποιες ασφαλιστικές

“Ουρά” αρχίζει να σχηματίζεται στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης από ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες επιθυμούν την υπαγωγή τους στο άρθρο 6 προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες τις οικονομικής κρίσης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του IW, οι αρνητικές υπεραξίες από τα κρατικά ομόλογα, όπως και από τις εισηγμένες μετοχές, τις οποίες «γράφουν» λόγω της κρίσης οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν τον κυριότερο λόγο για τον οποίο έχει αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να υπαχθούν στο άρθρο 6.
 
Θέμα υπαγωγή στο άρθρο 6 τίθεται και για ορισμένες εταιρείες, οι οποίες εφαρμόζοντας πτωχευτικό ασφάλιστρο παρουσίασαν το 2009 έντονους ρυθμούς ανάπτυξης της παραγωγής τους, χωρίς την ίδια περίοδο να είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αποθέματα βασιζόμενες στα εισπραχθέντα ασφάλιστρα.
 
Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α. είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχόταν να εντάξει στο άρθρο 6 εταιρείες οι οποίες θα αναπτύσσονταν με αθέμιτα μέσα. Μένει λοιπόν να φανεί αν οι συγκεκριμένες εταιρείες θα τεθούν υπό ευνοϊκό καθεστώς εποπτείας ή αν θα υποχρεωθούν σε άμεσες κεφαλαιακές «ανέσεις».
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως η εικόνα για το ποιες εταιρείες θα υπαχθούν στο άρθρο 6 θα ξεκαθαρίσει στα μέσα του καλοκαιριού, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Επ.Ε.Ι.Α. ο έλεγχος για το β΄ εξάμηνο του 2009. Έχοντας τότε η Επιτροπή διαθέσιμα όλα τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία θα είναι σε θέση να δεχθεί ή να απορρίψει σχετικές αιτήσεις.
 
Πάντως, όπως λέγεται, στη λίστα του επίμαχου άρθρου πέρα από τους συνήθεις… υπόπτους, θα εγγραφούν και εταιρείες οι οποίες θα αποτελέσουν για όλους έκπληξη.
 
Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη λίστα για το οικονομικό έτος 2008 περιελάμβανε συνολικά 13 εταιρείες εκ των οποίων επτά έχουν ήδη χάσει τις άδειες λειτουργίας τους.