Ποιες οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της Solvency II;

Στον «αστερισμό» της οδηγίας Solvency II κινείται πλέον η ασφαλιστική αγορά. Εν όψει των νέων δεδομένων, μεγάλη είναι η συζήτηση και πολύ το «μελάνι» που αφιερώνονται, σχετικά με όλες τις πτυχές που αφορούν την εφαρμογή: από την προετοιμασία των ασφαλιστικών εταιριών, μέχρι τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς.

Κοινή εκτίμηση αποτελεί, ότι ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς θα είναι πολύ διαφορετικός απ’ ότι είχαμε… συνηθίσει και τα δεδομένα θα αλλάξουν με ταχύτατους ρυθμούς. Παρόλο που φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα ένα ικανοποιητικό χρονικό περιθώριο, ουσιαστικά μέσα σε λίγα χρόνια, θα αλλάξει ριζικά η εικόνα της αγοράς σε σχέση με τα μέχρι πρότινος ή και τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εφαρμογή της οδηγίας θα έχει θετικές επιπτώσεις για την λειτουργία και τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς. Εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και μέσα από σχετική ψηφοφορία που οργάνωσε το insuranceworld.gr. Το 45,5% των συμμετεχόντων, θεωρεί ότι η εφαρμογή της Solvency II θα είναι θετική για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς.

Η απάντηση αυτή, παρόλο που επικράτησε, δεν είχε πάντως καθολικού χαρακτήρα αποδοχή. Ένα ποσοστό 26% εκτιμά αντίθετα, ότι η εφαρμογή θα επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη της αγοράς και ένα επιπλέον 22% ότι θα επηρεάσει μόνον τις μικρές εταιρίες. Μόλις 6,5% των απαντήσεων συγκέντρωσε η επιλογή: «Τελικά δε θα επηρεάσει σημαντικά την ασφαλιστική αγορά». Γενική είναι επομένως η πεποίθηση, ότι επιπτώσεις της εφαρμογής θα είναι σημαντικές.

Είναι λογικό επίσης, να υπάρχουν διαφορετικές προσδοκίες για ένα μελλοντικό γεγονός, τόσο σημαντικό, όπως είναι η εφαρμογή της οδηγίας Solvency II και σίγουρα υπάρχουν πρακτικά ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις. Αναμενόμενο είναι και ότι τα νέα δεδομένα σε όλο τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου, να μην έχουν μόνο θετικές επιπτώσεις ή να δημιουργούν δεδομένα που δε θα είναι αρεστά από όλους.

Σίγουρα, η εφαρμογή της οδηγίας θα οδηγήσει σε ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, που τόσο έχει πληγεί στη χώρα μας, με ενίσχυση της εποπτείας και του αισθήματος σιγουριάς από τους ασφαλισμένους. Ήδη, οι μέχρι σήμερα αποφάσεις της ΕΠΕΙΑ, κινούνται θα λέγαμε στη λογική της Solvency II.

Από την άλλη πλευρά, ποιο θα είναι το αντίτιμο; Το σημαντικό για παράδειγμα κόστος προσαρμογής ποιος θα το πληρώσει; Μήπως ο λογαριασμός περάσει στα ασφάλιστρα;

Επίσης, η τάση συγκέντρωσης και η δημιουργία μεγαλύτερων εταιρικών σχημάτων όπως γενικά εκτιμάται, μήπως οδηγήσει σε συνθήκες ελλιπούς ανταγωνισμού;

Σε αυτά και άλλα πολλά θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Προς το παρόν, τα χρονικά περιθώρια προσαρμογής των εταιριών στενεύουν σημαντικά και αρκετές δηλώνουν … απροετοίμαστες.

Είναι ενδεικτικό, ότι με βάση τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, ένα σημαντικό ποσοστό απαντά, ότι η διοίκηση της επιχείρησης δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για τις αλλαγές που θα προκύψουν με τη Solvency II. Στοιχείο σημαντικό, καθώς πρόκειται κατ’ αρχήν για στρατηγικού χαρακτήρα απόφαση που εμπλέκει βέβαια τις διοικήσεις και όχι απλά επιμέρους τμήματα των εταιριών.