«Κλειδί» ο δείκτης καθυστερήσεων

Όπως προκύπτει από τις ομιλίες των επί κεφαλής της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς στο πλαίσιο των τακτικών γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους, το 2010 θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Όμως οι ελληνικές τράπεζες με όπλο την προσεκτική διαχείριση έχουν όλες τις προϋποθέσεις να αντεπεξέλθουν στις όποιες αναταράξεις.

Εθνική Τράπεζα: Καλύτερη ρευστότητα το 2011

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι το ελληνικό πιστωτικό σύστημα θα επιτύχει την αποκατάσταση καλών συνθηκών ρευστότητας σταδιακά εντός του α΄ εξαμήνου του 2011, εφ’ όσον αναβαθμιστεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης είπε ότι η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση δανείων άνω του 1 δισ. ευρώ, που έχουν πάρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία δέχονται τις επιπτώσεις της κρίσης. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στις εξελίξεις του 2010 η πορεία της θυγατρικής στην Τουρκία. 

Ο κ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι στόχος είναι η πιστωτική επέκταση στη γειτονική χώρα να φτάσει στο 20%, ενώ στις προθέσεις της τράπεζας είναι και η αύξηση των καταστημάτων.

Οι προτεραιότητες του 2010 για την ΕΤΕ σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη θα είναι οι:

1. Η ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας.
2. Η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων με μείωση του κόστους για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες.
3. Η ενεργητική διαχείριση των καθυστερήσεων.
4. Η διατήρηση της δυναμικής για την ανάπτυξη των εργασιών στις γειτονικές οικονομίες. Για την Τουρκία στόχος είναι η πιστωτική επέκταση σε ποσοστό άνω του 20% μέσω της αυτοχρηματοδότησης από την ενίσχυση των καταθέσεων από τη Finansbank.
5. H περαιτέρω αποεπένδυση από τις μη κύριες τραπεζικές δραστηριότητες.

Βασίλης Ραπάνος: Πρέπει να πετύχει το ΠΣΑ

Διαρθρωτικές τομές οι οποίες, αν τρέξουν γρήγορα, θα διευκολύνουν σημαντικά την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ζήτησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Β. Ράπανος από το βήμα της τακτικής Γ.Σ.

Η απελευθέρωση των αγορών, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση σύστασης αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, οι καλύτερες λειτουργίες για το σύνολο του κράτους αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χρονοτριβές και αναβολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής, σημειώνοντας ότι όλα αυτά πρέπει να τρέξουν ταυτόχρονα με την πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, δήλωσε ότι πρέπει να τεθεί στόχος αναβάθμισης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, με ορίζοντα το αργότερο τις αρχές του 2011, ώστε εν συνεχεία να αρχίσει να αποκαθίσταται και η πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών και οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά εντός του α΄ εξαμήνου του 2011.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες περιορίζουν δραστικά τις πιθανότητες να υποχρεωθούν να προσφύγουν στο ταμείο για τη σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος που συστήνουν το ΔΝΤ και η ευρωζώνη, εφόσον αφενός κάνουν αποδοτική διαχείριση των στοιχείων του ισολογισμού τους και αφετέρου υπερβούν στερεότυπα του παρελθόντος, δεν μείνουν άβουλες και ακίνητες, αλλά με σύνεση και ορθολογισμό λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που οι καιροί απαιτούν.

Τράπεζα Πειραιώς: Δύσκολη χρονιά το  2010

Δύσκολη χρονιά θα είναι σίγουρα το 2010 σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, γεμάτη προκλήσεις και με αρκετές «αναταράξεις».
Όπως είπε ο κ. Σάλλας η μείωση της ζήτησης θα συνεχιστεί ενώ το ύψος των προβλέψεων για καθυστερήσεις θα είναι αυξημένο. Παρ’ όλα αυτά η οργανική κερδοφορία της τράπεζας αναμένεται να είναι σταθερή το 2010.

Οι άξονες στρατηγικής της τράπεζας Πειραιώς για το τρέχον έτος θα είναι σύμφωνα με τον Μιχ. Σάλλα:

1. Σταθερή προσήλωση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων
2.Υψηλή ρευστότητα.
3. Διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας σε υψηλό επίπεδο.
4. Συγκράτηση κόστους
5. Προώθηση της ηλεκτρονικής τραπεζικής
6.Υ ψηλές προβλέψεις για το 2010 λόγω των οικονομικών συνθηκών.
7.Προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας
8. Υποστήριξη των επιχειρήσεων
9. βελτιωμένη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο κ. Σάλλας, αναφερόμενος στο χρέος υπογράμμισε ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι υψηλός, πράγμα που συμβαίνει και σε διεθνές επίπεδο. Όμως αν συνυπολογιστεί και το ιδιωτικό χρέος τότε ο βαθμός του συνολικού δανεισμού είναι μεν υψηλός αλλά όχι από τους υψηλότερους σε διεθνές επίπεδο. 

Ο κ. Σάλλας επανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν εκτεθειμένες στα τοξικά και έχουν προχωρήσει σε σωστή διαχείριση των κινδύνων με αποτέλεσμα, όπως είπε, να πάρουμε τα εύσημα από την τρόικα.

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, παρουσιάζει σημάδια σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης. Αντίθετα η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε φάση ύφεσης που θα διαρκέσει όλο το 2010, μέχρι να επανέλθει σταδιακά η ηρεμία στις αγορές -με την εφαρμογή του ΠΣΑ- και να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης