Αντιμέτωπη με πλήθος αγωγών η BP

Η πετρελαική εταιρεία BP ανακοίνωσε ότι έχει λάβει περίπου 30.000 αιτήσεις για αποζημιώσεις και έχει ήδη προβεί στην καταβολή 15.000 αποζημιώσεων, συνολικού ύψους περίπου 40 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία έχει λάβει πάνω από 110.000 κλήσεις στις γραμμές «βοήθειας» της. 

Η BP αντιμετωπίζει συλλογικές προσφυγές από το Τέξας, τη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα, το Μισισιπή και τη Φλόριντα για διαφυγόντα κέρδη, ζημίες περιουσίας ή για το πένθος που προκλήθηκε από την έκρηξη και εν συνεχεία τη βύθιση της εξέδρας Deepwater Horizon, σύμφωνα με την Guardian

Η BP έχει δεσμευθεί να πληρεί όλες τις “νόμιμες αξιώσεις”. Χρηματοοικονομικοί αναλυτές φοβούνται το κόστος θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου εάν το πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει στον Κόλπο. 

Σύμφωνα με τον κ. Jason Kenney, αναλυτής της ING, η εκτίμηση του κόστους μπορεί αν κυμανθεί από τα 5.3 δις. δολάρια μέχρι και τα 22 δις. δολάρια, εάν η διαρροή περτελαίου συνεχίζεται μέχρι τον Αύγουστο.

Αγωγές 

Μία από τις αγωγές έχει κατατεθεί από τους Kimberly και Do Nguyen, που διευθύνουν την επιχείρηση θαλασσινών που ονομάζεται “The Shrimp Guy”. Η εταιρεία επιδιώκει αποζημίωση για λογαριασμό του συνόλου των επιχειρήσεων στο Μισισιπή που δραστηριοποιούνται στη χονδρική, λιανική πώληση και παράδοση θαλασσινών που αλιεύονται στον Κόλπο του Μεξικού. 

Η κατηγορία ως προς την ΒΡ αφορά στην αποτυχία της να αποτρέψει ή να περιορίσει τον κίνδυνο της πετρελαιοκηλίδας. Σε πολλές αξιώσεις αποζημιώσεων υποστηρίζεται ότι η BP αγνόησε προβληματικά σημεία και ρωγμές που είχε η δεξαμενή, καθώς και ότι και η Transocean γνώριζε τα προβλήματα στην πηγή ισχύος που αποτρέπει τις εκρήξεις και σφραγίζει τη δεξαμενή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Ο κ.Mark Lanier, που εκπροσωπεί μία ομάδα των εναγόντων, δήλωσε ότι η άσκηση της προσφυγής κατά της BP κάνει την πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez το 1989 στην Αλάσκα να μοιάζει με “διαρροή πετρελαίου σε αυτοκίνητο”.
“Ειλικρινά, αυτό είναι ένα τερατούργημα, είναι μια τραγωδία”, δήλωσε. Είπε ότι “θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη δικαστική μάχη στην ιστορία των ΗΠΑ”.