Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες

Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, υποστηρίζει ότι η κρίση «γεννά» αρνητικές, αλλά και θετικές συνέπειες για τον κλάδο. 

Όπως εξηγεί, η αρνητική διάσταση της κρίσης είναι ότι ο πελάτης, ο ασφαλισμένος, δυσκολεύεται να καταβάλει τα ασφάλιστρα, ωστόσο αρχίζει πλέον να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα της ασφάλισης και να ιεραρχεί επί νέας βάσης τις μηνιαίες υποχρεώσεις του αναβαθμίζοντας το έξοδο της ασφάλισης. 

“Πρέπει επιτέλους η ιδιωτική ασφάλιση να λάβει το ρόλο που της αρμόζει στην κοινωνία και στο οικονομικό σύστημα της χώρας» αναφέρει ο κ. Χαλκιόπουλος, προσθέτοντας ότι όταν το κράτος πάψει να αναπληρώνει το χαμένο εισόδημα, όταν πάψει να καλύπτει την αναγκαία σύνταξη, ο ασφαλισμένος θα διαπιστώσει πια είναι η αξία της ιδιωτικής ασφάλισης και πως πραγματικά αναπληρώνει τις χαμηλές συντάξεις, που πλέον γίνονται ακόμη χαμηλότερες”.

Κατά τον κ. Χαλκιόπουλο ο εργαζόμενος θα αρχίσει πλέον να αναζητά τρόπους αναπλήρωσης των απωλειών της μελλοντικής του σύνταξης, και στην προσπάθειά του αυτή είναι σίγουρο ότι λύση θα βρει στα συνταξιοδοτικά προγράμματα της ασφαλιστικής αγοράς.

Βέβαια, κατά τον ίδιο, η πολιτεία θα πρέπει να τον βοηθήσει στην αναζήτησή του αυτή εξασφαλίζοντας νέες- αυξημένες φοροαπαλλαγές για δαπάνες σε συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Μέχρι σήμερα φορολογικά κίνητρα δεν δόθηκαν, ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να σταθμίσει τις συνέπειες που προκαλούνται στο κοινωνικό σύνολο από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει, ώστε να παρέμβει φορολογικά βοηθώντας τον εργαζόμενο να συμπληρώσει με δικές του δαπάνες τη σύνταξή του. 

Ταυτόχρονα, η πολιτεία θα έχει συμβάλλει και στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς.Όπως υποστηρίζει ο κ. Χαλκιόπουλος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να θεσπίσει φοροαπαλλαγές που θα ίσχυαν για συγκεκριμένο προφίλ προϊόντων, τα οποία ο εργαζόμενος δεν θα μπορούσε να εξαγοράσει παρά νόμο εφόσον πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί και τα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος τους θα επένδυαν σε κρατικά ομόλογα.

Οι ασφαλιστές εκτιμούν γενικότερα ότι ο τρίτος πυλώνας ασφάλισης είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα πάρει… φωτιά, με την κυβέρνηση αργά ή γρήγορα να αντιλαμβάνεται ότι η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος περνά μέσα και από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στην εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων