Αποκρατικοποιήσεις σε ενέργεια, υποδομές και τουρισμό

Νέο  πακέτο αποκρατικοποιήσεων θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα σε νέο Υπουργικό Συμβούλιο από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Αυτό αποφαστίστηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου

Οι αποκρατικοποιήσεις θα αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική παντού, καθώς, ανά τομέα και επιχείρηση, το δημόσιο θα κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51%, αλλού θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και αλλού θα προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Στην εισηγητική του ομιλία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για την Ελλάδα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη λογική της φθηνής εργασίας και της μείωσης των συντάξεων, όπως πιστεύει η Ευρώπη.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και η Ευρώπη θα έπρεπε να στραφεί προς την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια διεθνώς που μπορούν να επενδυθούν, με τη διαφορά ότι αυτά θα έπρεπε να ελέγχονται ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να εξισορροπηθούν με την ανάπτυξη, τόνισε ότι πρέπει να εδραιωθεί στη χώρα η ευνομία, χωρίς, όμως, φαινόμενα ανθρωποφαγίας, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων.

Έμφαση δόθηκε στο θέμα των τιμών, για το οποίο η Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε σειρά μέτρων.