Μετωπική γιατρών και ασφαλιστικών για τα νοσήλια

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιωτικά θεραπευτήρια, λόγω επιβολής ΦΠΑ στα νοσήλια των νοσοκομείων.
 
Ασφαλιστές και ιατροί οργανώνουν τις θέσεις τους προκειμένου στο προσεχές διάστημα να διαπραγματευθούν το ποιος θα επιβαρυνθεί από τον υπολογισμό του φόρου 11%, που πρόκειται να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.
 
Η ασφαλιστική αγορά ήδη διατείνεται ότι τα προγράμματα Υγείας αναπτύσσονται μεν, προκαλώντας ωστόσο σοβαρά προβλήματα στις εταιρείες, καθότι πολλές εξ αυτών παραμένουν ζημιογόνες, λόγω των υπερβολικών – δυσβάστακτων αυξήσεων που εδώ και χρόνια καταγράφονται τόσο στα νοσήλια, όσο και στις αμοιβές των ιατρών.
 
Με το επιχείρημα αυτό, τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στις διαπραγματεύσεις στις οποίες θα προχωρήσουν με την ιατρική κοινότητα θα επιμείνουν για την απορρόφηση του ΦΠΑ από τα νοσοκομεία.
 
Αντίθετη στάση πρόκειται ωστόσο να τηρήσουν οι ιατροί, που θα υποστηρίξουν ότι σε κάθε περίπτωση ο ΦΠΑ δεν επιβαρύνει τον εκδότη του τιμολογίου.
 
Οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν και που, όπως πιθανολογείται, θα διαρκέσουν έως τα τέλη Ιουνίου, αναμένονται σκληρές. Προβλέψεις για το ποιος θα επικρατήσει, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν μπορούν να γίνουν. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις πιέσεις που θα ασκηθούν και από τις δύο πλευρές, όπως από και την επιχειρηματολογία στην οποία θα στηριχθούν ασφαλιστές και ιατροί.
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν τελικά ο ΦΠΑ δεν απορροφηθεί από τα νοσοκομεία, τότε θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή, εκτός κι αν οι δύο πλευρές δεχθούν, λόγω της κρισιμότητας της περιόδου, να μοιραστούν το φόρο.