Λιτότητα από τις κυβερνήσεις και προειδοποιήσεις από τους οικονομολόγους

 

Μέτρα λιτότητας με περικοπές δισ. ευρώ εξαγγέλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμα και χώρες εκτός της ευρωζώνης.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνέστησε στην Ισπανία να προχωρήσει σε «επείγουσες» μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και το τραπεζικό σύστημά της, έπειτα από μία αποστολή στη χώρα.

 Ο Ισπανός πρωθυπουργός, κ. Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, τόνισε πως η κυβέρνησή του παραμένει αμετακίνητη ως προς την υλοποίηση του πακέτου μειώσεων κατά 15 δισ. ευρώ των δημοσίων δαπανών, παρά την πίεση των εργατικών ενώσεων, οι οποίες διαμηνύουν πως θα κηρύξουν γενική απεργία εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, κ. Τζορτζ Οσμπορν, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει περικοπές των δαπανών κατά 6,2 δισεκατομμύρια λίρες εφέτος και ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Η Γερμανία προχωρά σε μείωση του προϋπολογισμού έως το 2014.

Στην Ιταλία, το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει το απόγευμα, πρόκειται να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα για την ερχόμενη διετία, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα ο ιταλικός τύπος, πρόκειται να αποφασισθεί περικοπή της τάξης του 10% στις αποδοχές των υπουργών, πάγωμα ενός έτους στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εξαμηνιαία αναβολή στις συνταξιοδοτήσεις όσων απασχολούνται στο δημόσιο, περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και βοηθήματα (θα χορηγούνται μόνον σε όποιον δηλώνει λιγότερο από 25.000 ευρώ ετησίως). Θα καταβληθεί, επίσης, εκτεταμένη προσπάθεια για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Τζάννι Λέττα, δήλωσε ότι «πρόκειται για σκληρά μέτρα, τα οποία ελπίζουμε ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Μέτρα που λαμβάνονται για να μην κινδυνεύσει να βρεθεί, η Ιταλία, στην κατάσταση της Ελλάδας».

Η Δανία θα μειώσει από τέσσερα σε δύο χρόνια τη διάρκεια παροχής επιδόματος ανεργίας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο μίας συμφωνίας με την άκρα δεξιά για την υιοθέτηση ενός προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας.

Το πρόγραμμα της Δανίας έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα της χώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, αντί για το 5,5% όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, εξοικονομώντας συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013.

Εκτός από τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, προβλέπεται πάγωμα της βοήθειας που δίνεται σε τρίτες χώρες στα επίπεδα του 2010, επιβολή πλαφόν στα οικογενειακά επιδόματα, αναβολή του μέτρου μείωσης των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και μείωση κατά 5% των μισθών των υπουργών.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν κατά των υπερβολικών μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη

Οι εκκλήσεις των οικονομολόγων κατά του «ζήλου» που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, τα οποία κρίνουν επικίνδυνα, πολλαπλασιάζονται: η λιτότητα, στην οποία αυτές ασμένως συμπαρατάσσονται προκειμένου να αποκατασταθεί η κλυδωνιζόμενη ανάπτυξη και αξιοπιστία των αγορών στη Γηραιά Ευρώπη, είναι δύσκολο να τηρηθεί.

Εάν η Ευρώπη εφαρμόσει «ένα συντονισμένο σχέδιο λιτότητας» «διατρέχει τον κίνδυνο μίας καταστροφής», με την ανάπτυξή της να τελματώνεται και την ανεργία να εκτινάσσεται, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις είχε διατυπώσει και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, για τον οποίο «ο κίνδυνος ελλοχεύει στην περίπτωση, που κάτω από την πίεση των αγορών, ορισμένες χώρες δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο για λιτότητα».

«Δεν είναι δα και θέσφατον ότι πρέπει σώνει και καλά να έχει μειωθεί στο 3% το δημόσιο έλλειμμά τους το 2012,ή το 2013», όπως επιτάσσουν οι Βρυξέλλες, προειδοποιεί κι από την πλευρά του ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν.

«Τα προγράμματα λιτότητας είναι τόσο αυστηρά, που εάν εφαρμοσθούν και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη, τότε ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη όχι μόνον την ευρωπαϊκή, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει μία τροχοπέδη στην ανάκαμψη», δηλώνει και η Λοράνς Μπουν της Barclays Capital.

Για την ίδια, καθώς η Ευρωζώνη αντιπροσωπεύει το 22% του παγκοσμίου ΑΕΠ, οι διεθνείς συναλλαγές κινδυνεύουν από την κατάσταση στην Ευρώπη, καθότι η κρίση «μας έχει διδάξει πόσο σημαντικοί είναι οι δίαυλοι μετάδοσής της μέσω του αντίκτυπου στην εμπιστοσύνη».

«Στην Ελλάδα κατέστη αναγκαίο να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και αυτό ενδέχεται να αναθερμάνει την ανάπτυξη», εκτιμά ο καθηγητής στο London School of Economics Άντριου Σκοτ. Απεναντίας όμως « η προσαρμογή μπορεί να γίνει με ακόμη πιο προοδευτικό τρόπο, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πολλά μέτρα τώρα ενώ έχει ανακοινωθεί ένα σχέδιο σε έναν πενταετή, ή δεκαετή ορίζοντα».