Ευρωπαϊκή ανάκαμψη

Την ανάγκη μιας «έξυπνης» δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτως ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης επανέλαβε, σήμερα, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, , σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, κα Έλενα Σαλγάδο, στο πλαίσιο του ετήσιου οικονομικού φόρουμ των Βρυξελλών.

Προηγουμένως, κατά την ομιλία του στο φόρουμ, ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι «έπειτα από έναν χρόνο βαθιάς ύφεσης, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη». Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, οι προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημοσιονομική προσαρμογή, στη δέσμευση αυστηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν τα επόμενα πέντε χρόνια στην ΕΕ πραγματοποιηθούν θαρραλέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα φτάσει το 2% την επόμενη δεκαετία, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης κατά 3%. «Σε διαφορετική περίπτωση, η οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει μόλις σε 0,5% την επόμενη δεκαετία», κατέληξε ο κ. Ρεν.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση με την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και την αλληλεγγύη την οποία εκφράζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ.

Ειδικότερα, σε ομιλία του στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο Χ. Ρόμπεϊ είπε ότι με τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την ελληνική οικονομία δημιουργήθηκε ένα «δίχτυ προστασίας» που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα «να βάλει τάξη στα του οίκου της».

«Με τις αποφάσεις μας επιδείξαμε σύνεση και θάρρος», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος αναγνώρισε ακόμη ότι η εξεύρεση λύσης για αποτελεσματική δράση για την ελληνική κρίση υπήρξε χρονοβόρα και ο συντονισμός ένα δύσκολο εγχείρημα.

Συνοψίζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης ο Χ.Ρόμπεϊ υποστήριξε ότι η ΕΕ έπραξε το καθήκον της καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσής της είναι σοβαρός και συνιστά μια σημαντική απειλή για το ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, «η ΕΕ αγόρασε χρόνο με αυτές τις αποφάσεις για περισυλλογή και δράση και τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο».