Σε ασφαλές καταφύγιο οι επενδύσεις των ασφαλιστικών

Στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις και στους κρατικούς τίτλους πραγματοποίησε ο ασφαλιστικός κλάδος το 2009, αποχωρώντας παράλληλα από τις επενδύσεις σε ακίνητα που αντιπροσωπεύουν μικρότερο τμήμα του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου σε σχέση με το 2008. 

Αυτό προκύπτει από τη διάρθρωση των επενδύσεων όλων των εταιρειών του κλάδου το 2009, που δείχνει ότι το ύψος των προθεσμιακών καταθέσεων όπως αποτυπώνεται στο χαρτοφυλάκιο των λοιπών επενδύσεων ανήλθε στο τέλος του προηγούμενου έτους στα 891 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 13,5 εκατ. ευρώ το 2008. 

Αν μάλιστα στο ποσό αυτό προστεθούν και οι τοποθετήσεις σε χρηματικά διαθέσιμα, που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο επίσης προθεσμιακές καταθέσεις, το συνολικό ύψος τους ανέρχεται σε 1,8 δις ευρώ, έναντι μόλις 550 εκατ. ευρώ το 2008.

Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα ανήλθαν σε 4,8 δις ευρώ και αποτέλεσαν τη βασική επενδυτική επιλογή του κλάδου, αντιπροσωπεύοντας το 55% περίπου του συνολικού επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου. 

Οι τοποθετήσεις σε ομόλογα αποτέλεσαν σταθερή επιλογή για τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών παρά το δυσμενές κλίμα που επικράτησε κυρίως για τους ελληνικούς τίτλους με την άνοδο των spreads. Η κακή πορεία των ελληνικών ομολόγων, εκτιμάται ωστόσο ότι οδήγησε ένα σημαντικό αριθμό εταιρειών – μεταξύ των οποίων και αρκετές πολυεθνικές – σε ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που είχαν σταθερή πορεία το 2009.

Σημειώνεται ότι η αξία των κρατικών ομολόγων όπως αποτυπώνεται στις λογιστικές καταστάσεις των εταιρειών είναι σε τιμές κτήσεις και δεν ενσωματώνει τις απώλειες από την πτώση των τιμών που εκτιμάται ότι άγγιξε ακόμη και το 40%.

Την ίδια στιγμή η προτίμηση σε προθεσμιακές καταθέσεις είναι αποτέλεσμα των υψηλών αποδόσεων που κυριάρχησαν και το 2009 και οι οποίες διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 4% έως 5% μεσοσταθμικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εξασφαλίζοντας παράλληλα άμεση ρευστότητα.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα περιορίστηκαν στα 708,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,2 δις ευρώ το 2008, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή έξοδο από τη μέχρι σήμερα πιο προσφιλή επενδυτική των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, τάση που εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ενόψει της προσαρμογής στους νέους κανόνες της Solvency.

Συνολικά το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του κλάδου ανήλθε το 2009 σ τα 8,5 δις ευρώ έναντι 8,2 δις ευρώ το 2008, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι τοποθετήσεις σε χρηματικά διαθέσιμα το σύνολο των επενδύσεων, διαμορφώθηκε στα 9,4 δις ευρώ έναντι 8,7 δις ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 7,6%.