Ανοίγει ο κύκλος των συγχωνεύσεων για τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες

Ο κύβος ερρίφθη! Τα πλάνα των τραπεζιτών για συγχωνεύσεις στην αγορά τους, που θα συμπαρασύρουν και τις ασφαλιστικές εταιρείες, παίρνουν σιγά – σιγά σάρκα και οστά. Πρώτο βήμα, η διαμόρφωση μιας καταρχήν συμφωνίας για τις μελλοντικές ισορροπίες στην τραπεζική και την ασφαλιστική αγορά, ισορροπίες οι οποίες υπαγορεύονται από το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και τις πιέσεις τις οποίες δέχεται η χώρα μας από τα ξένα funds.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος άρχισαν. Η πρώτη – άτυπη, αλλά άκρως σημαντική συνάντηση έλαβε χώρα προ ημερών. Ως τόπος ορίσθηκε το σπίτι ενός εκ των κορυφαίων στελεχών της τραπεζικής αγοράς, που προσφάτως εισχώρησε και στην ασφαλιστική αγορά. 

Η συνάντηση έγινε βράδυ, και σε αυτή συμμετείχαν γνωστά στελέχη τουλάχιστον πέντε ισχυρών τραπεζών και δύο μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών. Η συζήτηση που αναπτύχθηκε, θέμα της είχε το πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθούν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδιαζόμενων συγχωνεύσεων.

Οι διαρροές για το περιεχόμενο της συζήτησης δεν ήταν πολλές. Ωστόσο, κοινωνός κάποιων σημαντικών πληροφοριών έγινε το Insurance World. Μάθαμε λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τραπεζίτες και ασφαλιστές κατέληξαν στα εξής:

- Σε πρώτη φάση θα κινηθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης των τραπεζών και σε δεύτερο χρόνο θα αρχίσει ο κύκλος των διαπραγματεύσεων για την πώληση των δύο κρατικών ασφαλιστικών εταιρειών.

- Ο νέος χάρτης της τραπεζικής αγοράς θα συμπεριλάβει εξαιρετικά μεγάλα ομιλικά σχήματα. Ανά επιχειρούμενο deal θα συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από δύο τράπεζες, ώστε κάθε αδύναμος «παίκτης» να προστατευθεί από τουλάχιστον δύο τραπεζικά ιδρύματα και, ταυτόχρονα, να διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό η αναπτυξιακή πορεία των νέων τραπεζικών σχημάτων.

- Η προσπάθεια της κυβέρνησης σε ότι αφορά την πώληση των δύο κρατικών ασφαλιστικών εταιρειών θα επικεντρωθεί στα πολυεθνικά ασφαλιστικά σχήματα, εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί ο κύκλος των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα. Επισήμως πάντως, τόσο η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όσο και της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, δηλώνουν ότι, σε αυτή τη φάση, τα στρατηγικά τους πλάνα δεν περιλαμβάνουν ανάλογους σχεδιασμούς.

- Στο βαθμό που η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας, λάβει μέτρα και για τον ιδιωτικό τομέα, για ζητήματα που θα αφορούν σε περικοπές αποδοχών και στην απελευθέρωση των απολύσεων, οι διαδικασίες συγχώνευσης μεταξύ τραπεζικών σχημάτων θα κινηθούν αφού πρώτα αλλάξει το ισχύουν θεσμικό πλαίσιο, ώστε να καταστεί χαμηλότερο το κόστος ανασχεδιασμού της τραπεζικής αγοράς.