Ανεβαίνουν οι τόνοι για τις αποζημιώσεις της Ασπίδος

Χαρακτήρα σύγκρουσης αποκτά η διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος και την Επ.Ε.Ι.Α. για τον τρόπο αποζημίωσης των δεδουλευμένων των εργαζομένων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ.

Το θέμα εξελίσσεται σε διελκυστίνδα με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να κατηγορεί την Επ.Ε.Ι.Α. για απροθυμία επίλυσης του θέματος, ενώ  το Συντονιστικό των εργαζομένων των δύο εταιρειών καλεί σε συγκέντρωση  διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Επιτροπής, την προσεχή Πέμπτη. 

Το ύψος των δεδουλευμένων που οφείλονται στους ασφαλισμένους ανέρχεται συνολικά στα 2,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την Επ.Ε.Ι.Α., θα πρέπει να διεκδικηθούν από τον ΟΑΕΔ και όχι από το προϊόν της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι 8 μήνες από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας έχουν λάβει μέρος από τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και καθόλου χρήματα για τις αποζημιώσεις τους.

Σημειώνεται ότι οι οφειλόμενες αποζημιώσεις φθάνουν τα 7,5 εκατ. ευρώ από τις δύο εταιρείες, ανεβάζοντας το ύψος των οφειλών πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. 

Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στην ερμηνεία του νόμου για τον τρόπο καταβολής των δεδουλευμένων, που σύμφωνα με το νόμο 3557, δίνει προνόμιο  στους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από τα τεχνικά αποθέματα της εταιρείας και όχι από το μαθηματικό απόθεμα. 

Η Επ.Ε.Ι.Α. παραπέμπει ωστόσο την ικανοποίηση του αιτήματος στον ΟΑΕΔ, επικαλούμενη το Π.Δ. 1 /1990, που δίνει την ευχέρεια στους εργαζόμενους να απευθυνθούν στον Οργανισμό για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων. 

Η λύση αυτή δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους, στο βαθμό που η σχετική προθεσμία για την άσκηση του δικαιώματος έχει παρέλθει άκαρπη, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ΟΑΕΔ αναγνωρίζει ως δεδουλευμένα τα ποσά που προκύπτουν από τις συλλογικές συμβάσεις και όχι αυτά που πραγματικά έπαιρνε ο εργαζόμενος.