Εξπρές έλεγχοι από την Επ.Ε.Ι.Α.

Θερμό αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι για την ασφαλιστική αγορά, με την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να κλείνει όλες τις εκκρεμείς υποχρεώσεις της εν όψει μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στην Τράπεζα της Ελλάδος, που πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Φθινοπώρου.
 
Πηγές του Insurance World αναφέρουν ότι στα τέλη Ιουνίου, το αργότερο αρχές Ιουλίου, η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τους ελέγχους του β΄ εξαμήνου του 2009 και βάσει αυτών θα καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το κεφαλαιακό άνοιγμα της ασφαλιστικής αγοράς.
 
Στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ελέγχων όσες εταιρείες βρεθούν στο… κόκκινο, ζητώντας τους άμεση ανταπόκριση για την κάλυψη των τεχνικών αποθεμάτων και των περιθωρίων φερεγγυότητας.
 
Ταυτοχρόνως όμως θα αναμένει τις αιτήσεις ασφαλιστικών εταιρειών για την υπαγωγή τους στο άρθρο 6, τις οποίες θα αξιολογήσει ώστε να αποφασίσει ποιες θα αποδεχθεί και ποιες θα απορρίψει.
 
Όσες εταιρείες διαπιστώσει ότι αναπτύχθηκαν το 2009 βασιζόμενες σε υγιή ασφάλιστρα θα τις εντάξει στο άρθρο 6, ενώ αντίθετα εφόσον υπάρξουν ενδείξεις και πολύ περισσότερο αποδείξεις ότι κάποιες εταιρείες βάσισαν την αύξηση των εργασιών τους σε πτωχευτικά ασφάλιστρα θα τις εξαιρέσει του άρθρου 6, ζητώντας πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών υποχρεώσεών τους.
 
Και βέβαια, όπως ανέφερε χθες το Insurance World, η Επ.Ε.Ι.Α. θα επιμείνει στην υπόθεση της Πρώτης Ασφαλιστικής, προκειμένου να καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που πλέον επαναπροσδιορίζεται βάσει στοιχείων β΄ εξαμήνου του 2009, απειλώντας την με ανάκληση, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου σε βάρος της εταιρείας λόγω συμμετοχής στο Δ.Σ. προσώπου που μετείχε στη διοίκηση της Commercial Value.
 
Ανάλογη θα είναι η στάση της Επ.Ε.Ι.Α. και για μια ακόμη ασφαλιστική, για την οποία, όπως ανέφερε χθες το Insurance World, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής επρόκειτο να εξετάσει το μέγεθος των ανοιγμάτων της, ώστε να αποφασίσει το πώς θα πορευτεί.
 
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν η Επιτροπή μέσα τους επόμενους μήνες και για το μεταβατικό διάστημα μέχρι τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει να πράξει πολλά. 

Επί της ουσίας καλείται να ολοκληρώσει την προσπάθειά της να θέσει εκτός ασφαλιστικής αγοράς τον κύριο όγκο των αφερέγγυων ασφαλιστικών εταιρειών. Μένει να φανεί αν θα αφήσει κάποια… ουρά και για την Τ.τ.Ε., καθότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων του β΄ εξαμήνου του 2009 ώστε να γνωρίζει αν στη λίστα των προβληματικών εταιρειών θα προστεθούν και νέοι τίτλοι.