ΔΝΤ: «Δεν ζητάμε περικοπή 13ου και 14ου μισθού στην Ελλάδα»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε ζητάει από την Ελλάδα την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού  στον ιδιωτικό τομέα, καθώς σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, κα. Καρολάιν Ατκινσον, απάντησε ότι «δεν είναι μέρος του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης και συμφωνούμε με την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν χρειάζεται να επιβληθούν περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα».

Η κα. Άτκινσον σημείωσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα ανταγωνιστικότητας το οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τόνισε ότι το οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε θα αλλάξει, αφού θα τερματισθούν διάφοροι περιορισμοί στη λειτουργία του εμπορίου, θα ανοίξουν επαγγέλματα και θα υπάρξει περισσότερη ανταγωνιστικότητα, ενώ και οι εξελίξεις στον δημόσιο τομέα αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τον ιδιωτικό. 

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το διπλό πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και του υψηλού χρέους και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν νομοθετηθεί συγκεκριμένα μέτρα και πολλά εξ αυτών ήδη εφαρμόζονται.

ΔΝΤ: Τετραπλασιασμός κερδοφορίας

Τα έσοδα του τετραπλασίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την περίοδο 2009-10 εμφανίζοντας καθαρά επιχειρηματικά κέρδη που ανέρχονται σε 534 εκατ. δολάρια, έναντι 126 εκατ. δολάρια της προηγούμενης χρήσης.

Η κερδοφορία του ΔΝΤ οφείλεται ταυτόχρονα στα έσοδα από την πιστωτική του δραστηριότητα, η οποία εκτοξεύθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, από τα κέρδη των επενδύσεών του και τις οικονομίες που απέδωσαν μετά τα μέτρα αναδιάρθρωσής του, που εφάρμοσε τη διετία 2007/09.

Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνεται και η πώληση 403,3 τόνων χρυσού, που αντιστοιχεί στο ένα όγδοο του αποθέματός του, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα ενσωματωθεί στα οριστικά αποτελέσματα χρήσης τον Ιούνιο.

Το ΔΝΤ έχει επισημάνει πως οι πωλήσεις αυτές αναμένεται να αποφέρουν κέρδος  5,1 δισ. δολάρια, έναντι 4,5 δισ. δολάρια που ανέφεραν οι εκτιμήσεις τον Φεβρουάριο, όταν περαιώθηκε η αποκλειστική πώληση στα κράτη μέλη του.

Τρία κράτη μέλη (Ινδίες, Νήσος Μαυρίκιος, Σρι Λάνκα) αγόρασαν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο ποσότητες που ισοδυναμούν σε 212 τόνους. Οι υπόλοιποι 191,3 τόνοι διατέθηκαν από τον Φεβρουάριο στην αγορά και καμία από τις συναλλαγές δεν έχει ανακοινωθεί δημοσίως.