Σταθερή το 2010 η ασφαλιστική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο

Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η ασφαλιστική αγορά παρουσιάζει τις απαραίτητες ισορροπίες για να παραμείνει σταθερή έως το 2010, αλλά αναδύονται νέες προκλήσεις για τους διαχειριστές κινδύνου, σύμφωνα με την εταιρεία Marsh

Η έκθεση της μεσιτικής εταιρείας Marsh αναφέρει ότι ενώ οι ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του 2010 σε επιχειρηματικό επίπεδο φαίνεται να ευνοούν τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο, η χρηματοπιστωτική κρίση έχει φέρει τη διαχείριση του κινδύνου στο προσκήνιο. 

Οι διαχειριστές κινδύνου διεθνώς αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις  όπως τη ζήτηση για προστασία από τις ασφαλιστικές εταιρείες, διαφάνεια στους ισολογισμούς και αυξημένη υπευθυνότητα. 

Με τη συνεχώς αυξανόμενη πολυπλοκότητα των παγκόσμιων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων, η επιτυχής διαχείριση του κινδύνου εξαρτάται σήμερα από την έγκαιρη πληροφόρηση, τη γνώση των κανονιστικών πλαισίων και τις εύστοχες προβλέψεις σεναρίων σχετικά με τις τοπικές και παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο κ. G.Davies, που ηγείται του τμήματος Πρακτικής Διαχείρισης Κινδύνων της Marsh.

Σύμφωνα με την έκθεση της Marsh, όπως έδειξαν οι περιφερειακές τάσεις, η αγορά συνεχίζει να λειτουργεί με σταθερές συνθήκες το 2010:

• Η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και λιγότερες απώλειες από την καταβολή αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών, γενικά διατήρησαν σταθερή την αμερικανική ασφαλιστική αγορά το 2009. Πέρα από ένα μεγάλο καταστροφικό γεγονός φαίνεται πως οι ασφαλιστικές αγορές θα συνεχίσουν να σταθεροποιούνται και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια να κινούνται σε μέτριο επίπεδο το 2010. 

• Οι πελάτες σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική κατάφεραν να διασφαλίσουν τη μείωση των συντελεστών ασφαλίστρων για τους περισσότερους κλάδους της ασφάλισης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για άνοδο του ποσοστού ζημιών σε πολλές γραμμές των επιχειρήσεων – που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση τιμολόγησης. Οι τοπικές αγορές αναμένεται να σταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2010. 

• Παρά τις μεγάλες απώλειες από τις φυσικές καταστροφές στο Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, η Marsh αναμένει το 2010 να κυλήσει ομαλά για τις περισσότερες ασιατικές αγορές. 

• Η σταθερότητα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αναμένεται να συνεχιστεί και οι ασφαλιστικές φαίνεται πως είναι σε θέση να δώσουν λύσεις σε νέες οικονομικές εκθέσεις αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες, όπως οι φυσικές καταστροφές, η αστάθεια στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, θέματα ασφάλειας που συνδέονται με τη δημιουργία καρτέλ και την εξάρτηση από διεθνείς αγορές. 

• Χωρίς να φαίνονται σημάδια αλλαγής μέχρι το τέλος του 2010 ή ενδεχομένως και το 2011, η αγορά του Καναδά παραμένει σταθερή. 

• Η Marsh αναμένει ότι οι αγοραστές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν σχετικά ευνοϊκές συνθήκες στην αγοράς της Αυστραλίας

Η έκθεση της Marsh καταλήγει στην ανάγκη παρακολούθησης των παγκόσμιων ασφαλιστικών και φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες αποκτούν συνεχώς αυστηρότερο χαρακτήρα σε αντίθεση με το παρελθόν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και αλλού, οι φορολογικές αρχές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τα ασφαλιστικά προγράμματα των πολυεθνικών εταιρειών με σκοπό την αξιολόγηση και τη συγκέντρωση απλήρωτων φόρων που σχετίζονται με ασφαλιστικά συμβόλαια. Αυτοί αποτελεί μια τάση που είναι πιθανόν να κλιμακωθεί. 

Oι διαχειριστές κινδύνου πρέπει επίσης να παρακολουθούν τις τάσεις των τοπικών αγορών σύμφωνα με την έκθεση της Marsh: 

• Νέες ρυθμίσεις στην ΕΕ, όπως η νέα οδηγία περί περιβαλλοντικής ευθύνης έχει επηρεάσει τα ποσοστά της περιβαλλοντικής ασφάλισης, την ευθύνη των εργοδοτών / τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, καθώς και άλλες γραμμές της ασφάλισης. 

• Η Βραζιλία φαίνεται να είναι μία αγορά με προοπτικές ανάπτυξης για τις ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω της μεγάλης της οικονομίας της και της εγχώριας καταναλωτικής αγοράς. Ευκαιρίες φαίνεται πως παρουσιάζονται στις προσωπικές γραμμές, τον κλάδο ζωής και υγείας, καθώς οι καταναλωτές γίνονται πιο ευσυνείδητοι σχετικά με τις ασφαλιστικές επιλογές τους. 

• Στην Κίνα, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις εστίασαν στο κέρδος της αντασφάλισης οδήγησε σε μείωση της παραγωγής μεταξύ των τοπικών ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο ιδιοκτησίας και των κατασκευών.
Νέοι κανονισμοί έχουν αυξήσει περαιτέρω τα δικαιώματα των καταναλωτών, αποσαφηνίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων μερών σε ασφαλιστική σύμβαση. 

• Στις τιμές της αγοράς της Ινδίας οι τοπικοί πελάτες αντιμετωπίζουν αυξήσεις των ασφαλίστρων στα συμβόλαια τους, ιδίως όσων εμφανίζουν προφίλ υψηλής επικινδυνότητας. Η Marsh αναμένει ότι η αγορά θα συνεχίσει να γίνεται δυσκολότερη κατά τη διάρκεια του 2010