«Απαραίτητη» άμεσα η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση

Την αναγκαιότητα της προώθησης της οικονομικής διακυβέρνησης για τη διαφύλαξη της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος, κ. Όλι Ρεν, τονίζοντας πως ο ευρωπαϊκός συντονισμός θα πρέπει να γίνει με το βλέμμα στην αντιμετώπιση της κρίσης, τη μεταρρύθμιση των αγορών και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας με κυρώσεις. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, ο επίτροπος, κ. Ολι Ρεν, εξέφρασε την εκτίμησή του προς το Κοινοβούλιο για τη μέχρι τώρα υποστήριξη που έχει επιδείξει και κάλεσε στους ευρωβουλευτές για περαιτέρω συνεργασία στις μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Ο επίτροπος δήλωσε πως συμφωνεί με τους ευρωβουλευτές που ζητούν οικονομική ένωση συμπληρωματική της νομισματικής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι το δίδαγμα από την κρίση».

Τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να απασχολήσουν την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Φινλανδό επίτροπο, είναι η αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης των αγορών και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη με κυρώσεις και κανόνες δημοσιονομικής επισκόπησης στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αποφύγαμε μία πτώχευση α λα Lehman Brothers σε ευρωπαϊκό έδαφος» ανέφερε ο επίτροπος σχετικά με την Ελλάδα, «για αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε με επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα για να διαφυλάξουμε την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και την εύθραυστη ακόμα οικονομική ανάκαμψη στην ήπειρό μας».

«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία και θα προχωρήσουμε άμεσα» συνέχισε ο Όλι Ρεν, «γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση», ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των θεσμικών οργάνων για την επίτευξη των στόχων.

Ο επίτροπος ζήτησε επίσης την υποστήριξη των ευρωβουλευτών στο ζήτημα, λέγοντας: «Βγείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους σας και βοηθήστε μας να πείσουμε την προεδρία, όχι μόνο την ισπανική αλλά και τις άλλες. Κάνετε να ακουσθεί η φωνή σας στους λαούς σας ».