Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αξιοποίησαν τον χρόνο για την QIS5

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν εκτίμησαν σωστά το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί η μελέτη  QIS5, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Towers Watson

Η συμβουλευτική εταιρεία διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισές εταιρείες, συγκεκριμένα το 45% των ασφαλιστικών εταιρειών που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θεώρησαν ότι η συμμετοχή τους στην άσκηση για την οδηγία «Solvency ΙΙ» ισοδυναμεί με απώλεια εργασίας 100 ημερών για τις εταιρείες. 

Εκατό ημέρες είναι ο μέσος χρόνος που οι εταιρείες δαπανούν στην QIS4. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που δαπανάται σήμερα στην προετοιμασία της «Solvency Ι» αναφέρει η έρευνα. 

Ο κ. Naren Persad, ανώτερος σύμβουλος στην Towers Watson, δήλωσε ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου υποτίμησαν το χρόνο που απαιτείται για αυτή την άσκηση και τις συμβουλεύουμε να αποφύγουν να αφήσουν όλα τα θέματα σε εκκρεμότητα μέχρι τον Αύγουστο. 

Δεδομένου ότι το προσχέδιο είναι ήδη διαθέσιμο, οι εταιρείες πρέπει να διεξάγουν σημαντικές προπαρασκευαστικές εργασίες πριν από το καλοκαίρι, με 150 ώρες κατά μέσον όρο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διαθεσιμότητα των απαραίτητων δεδομένων και την ευθυγράμμιση των υφιστάμενων μοντέλων με τη μεθοδολογία της QIS.

Οι οργανισμοί που αφήνουν όλο το έργο μέχρι τον Αύγουστο μπορεί να ακυρώσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές».
Επιπρόσθετα η έρευνα της Towers Watson έδειξε ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν (το 57%) ήταν πλημμελείς, σχεδιάζοντας μια κατά προσέγγιση προπαρασκευαστική εργασία για την QIS5. 

Ο κ. Persad δήλωσε ότι «η QIS5 παρέχει στις ασφαλιστικές μια σημαντική ευκαιρία για την αναγνώριση των προβληματικών περιοχών όσον αφορά την πρακτική ικανότητα του ασφαλιστή να προσκομίσει τα στοιχεία που θα πρέπει να συγκεντρώσει για τη Solvency II, όταν τεθεί σε εφαρμογή». 

Πρόσθεσε ότι «μπορεί να είναι εύκολο να αποκρύψει κανείς στοιχεία από τις λεπτομέρειες των 456 σελίδων με υποχρεώσεις, αλλά τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι εποπτικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένουν από τις επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν την QIS5 σε κοντά στο επίπεδο παραγωγής που έχει τεθεί», καθώς αυτή εξασφαλίζει ότι οι απαιτήσεις που αναπτύσσονται είναι εφικτές για τις επιχειρήσεις στην πράξη.

Μόνο επτά τοις εκατό των ασφαλιστικών εταιρειών σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της  QIS5, ενώ το 58% να δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να τα δημοσιεύσει. Το υπόλοιπο 35% είπε ότι θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα μόνο εάν το κάνουν και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.