Έρευνα για κερδοσκοπικά παιχνίδια

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS (των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών), δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κοινοτικός Επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Γάλλος Επίτροπος -ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία της αναμόρφωσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που δρομολογήθηκε το 2008, μετά το ξέσπασμα της κρίσης των Τραπεζών- ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρούν σε αυτή την αγορά. Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσοι λειτουργούν στην αγορά των CDS, τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο κ. Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας τους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι, όσο και από το ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους είναι αυτόματες και ιδιαίτερα σημαντικές.

«Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει, τον Δεκέμβριο, νέο νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ωστόσο πως «όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση», αλλά και ότι το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός». 

Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι «και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως δε σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης».

Για «σαφές στίγμα»’ της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο, που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου – σε συνέντευξή του στο CNN – να κινηθεί δικαστικά η Ελλάδα κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

Σχετικά δε με το εάν θα υπάρξει συντεταγμένη προσπάθεια από κυβερνήσεις της ΕΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και ότι υπάρχει διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε στο τέλος να μπορούμε να αμυνόμαστε συλλογικά και συνολικά, απέναντι σε τέτοιες κερδοσκοπικές επιθέσεις.