Μυτιληναίος: Θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ σε τζίρο το 2010

Στα επίπεδα του 2008 θα επιστρέψει εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου ο τζίρος του ομίλου Μυτιληναίου το 2010. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου Ευ. Μυτιληναίος ο οποίος ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ από 660 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009. Ο πρόεδρος του ομίλου διευκρίνισε ότι στα 660 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνεται η δραστηριότητα του εργοστασίου στη Ρουμανία, ενώ μέρος της υποχώρησης οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές των πρώτων υλών και στα αδύναμο δολάριο έναντι του ευρώ. 

Η άσχημη κατάσταση που επικράτησε στην αγορά αλουμινίου τα δύο τελευταία χρόνια ανάγκασε τον όμιλο να μειώσει την παραγωγή του στους 135.000 τόνους, αλλά από την άλλη ο κατάφερε να να εξοικονομήσει 20 εκατ. ευρώ από πρόγραμμα περικοπής εξόδων που εφάρμοσε. Απόφαση του ομίλου για το επόμενο διάστημα είναι να στρέψει την παραγωγή στην ένυδρη (από άνυδρη) αλουμίνα καθώς έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, ενώ σταδιακά θα προσπαθήσει να μειώσει τις πωλήσεις εντός συνόρων και να τις αυξήσει στο εξωτερικό. 

Οι επενδύσεις στο χυτήριο ολοκληρώθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη ποιότητα παραγόμενου υλικού κάτι που προσθέτει αξία στο προϊόν. Σοβαρή μείωση στο λειτουργικό κόστος πέτυχε η εταιρία από την χρήση φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου ενώ σημείο τριβής με τη ΔΕΗ αποτελεί η τιμή του ρεύματος. Στόχος του ομίλου είναι να επαναφέρει τα επίπεδα παραγωγής στους 165 χιλιάδες τόνος κάτι που θα κριθεί και από τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τις τιμές του ρεύματος. Επιπλέον η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης από τις τράπεζες κάτι που όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μυτιληναίος  «στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολο».

Δεν διανέμεται μέρισμα για το 2009

Σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου αποφασίστηκε η μη διανομή μερίσματος καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του, δεν υπήρξε το 2009 η κατάλληλη κερδοφορία για κάτι τέτοιο ενώ υπάρχει σε εξέλιξη και μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Επίσης στη μη διανομή μερίσματος συνέβαλλε και η καταβολή της έκτακτης εισφοράς που έφτασε τα 8,3 εκατ. ευρώ κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος με αντίστοιχο ποσό.