Υγεία: Θετικές οι προοπτικές σε Τουρκία-Αλβανία

Χειρότερο από το περυσινό ήταν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους για τον όμιλο Υγεία. Σύμφωνα με τη διοίκηση το περσινό πρώτο τρίμηνο ήταν εξαιρετικό για τον όμιλο κάτι που σημαίνει ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να ξεπεραστεί σε επιδόσεις από το αντίστοιχο φετινό. Σε ότι αφορά το σύνολο του 2010 προβλέπεται να παρουσιαστεί κάποια κάμψη στα αποτελέσματα  η οποία όμως θα είναι πολύ μικρότερη από τον ανταγωνισμό σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του ομίλου.

Αν και η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας δραστηριοποίησης του Υγεία, το 2010 θα είναι ένα έτος που αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στις εκτός συνόρων αγορές. Στην Τουρκία ο όμιλος αναζητά στρατηγικό επενδυτή ενώ στην Αλβανία γίνεται προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο εντός της διορίας που έχει τεθεί δηλαδή μέχρι τις αρχές Ιουλίου.  

Επίσης λόγω των δημοσιονομικών και γενικότερων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας η διοίκηση του Ομίλου Υγεία θέτει ως  προτεραιότητες για το 2010  τη μείωση των ελαστικών λειτουργικών δαπανών, τη βέλτιστη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, την περαιτέρω μείωση του δανεισμού, την βελτίωση των μεριδίων αγοράς, τον περιορισμό των κεφαλαιουχικών δαπανών, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας,  και τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των συνεργιών εντός του Ομίλου. Ο Όμιλος Υγεία θα συνεχίσει να επενδύει στην παροχή υπηρεσιών υγείας προστιθέμενης αξίας με γνώμονα τον κοινωνικό του ρόλου στο ελληνικό σύστημα υγείας και τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων του.

Δεδηλωμένη παραμένει η δέσμευσή της διοίκησης  στους τέσσερις στρατηγικούς άξονες: τη γεωγραφική διαφοροποίηση, τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων και την επικέντρωση στο ανθρώπινο δυναμικό και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Τα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας κατά την οικονομική χρήση του 2009 επέδειξαν αντοχή αντανακλώντας την ορθότητα των βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων του Ομίλου Υγεία. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα της χρήσης του 2009 δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα της χρήσης του 2008, λόγω της πλήρους ενοποίησης του Ευαγγελισμού της Πάφου από τον Ιούλιο 2008, του Ομίλου Safak από το Δεκέμβριο του 2008 και της εταιρείας Bio-Check Intl από τον Ιούνιο του 2009.

Πιο αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2009 ανήλθε σε 353,4 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 25,4%, έναντι 281,8 εκ. ευρώ σε σχέση με τη χρήση του. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής αυξήθηκε κατά 6,6% και ανήλθε σε 141,4 εκ ευρώ. έναντι 132,7 εκ. ευρώ τη χρήση του 2008.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διολίσθησαν κατά 0,4% στα 49,6 εκ. ευρώ Το ενοποιημένο περιθώριο των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA margin) διαμορφώθηκε στο 14,0%. Σε εταιρικό επίπεδο τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 9,5% και ανήλθαν σε  24,9εκ. ευρώ, ενώ το περιθώριο λειτουργικών κερδών ως ποσοστό των πωλήσεων βελτιώθηκε κατά 47 μονάδες βάσης στο 17,6%.

Τα συγκρίσιμα και επαναλαμβανόμενα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για το 2009, υποχώρησαν κατά 3,5% στα 10,6εκ ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι τα κέρδη του 2009 είχαν επιβαρυνθεί από την έκτατη φορολογική εισφορά ύψους 1,7εκ. ευρώ, η οποία επιβλήθηκε στις Ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον τα καθαρά κέρδη του 2008 ήταν αυξημένα κατά € 10εκ., λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία είχε προκύψει από τη  μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά μια ποσοστιαία μονάδα κατ’ έτος από το 2010 έως το 2014. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου (μετά την έκτατη εισφορά) προσέγγισαν τα 8,9 εκ. ευρώ 

Σε εταιρικό επίπεδο τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 17,2%  στα 13,6 εκ. ευρώ
Επίσης, παρουσιάστηκαν τα πρόσφατα στοιχεία του κλάδου Υγείας στη Ελλάδα. Δόθηκε έμφαση στον Ιδιωτικό τομέα και στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα οικονομικά στοιχεία του 2009 και την εκτίμηση της ICAP για το μέγεθος της ιδιωτικής αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας, η καθετοποιημένη δομή του Ομίλου Υγεία τον κατέστησε αδιαφιλονίκητο ηγέτη στην παροχή υπηρεσιών υγείας με μερίδιο αγοράς 13,9%.  Επιπλέον, ο Όμιλος Υγεία μέσω των κλινικών Μητέρα και Λητώ κατατάσσεται πρώτος στον κλάδο των Ιδιωτικών Μαιευτικών Κλινικών με μερίδιο αγοράς 39,8%.
Το 2010 αναμένεται  να είναι μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου η διοίκηση του Ομίλου Υγεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί.