Τα bonus και ο φορολογικός συντελεστής

Επί τάπητος τίθεται στο δ.σ. της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος το νομοσχέδιο για την μεταφορά της εποπτείας από την Επ.Ε.Ι.Α. στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και την ίδρυση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής

Το σίγουρο είναι ότι η ΕΑΕΕ καλείται να αποφασίσει για τη θέση την οποία θα τηρήσει για βασικά ζητήματα του νομοσχεδίου, αφού πρώτα ο πρόεδρος του φορέα, κ. Μίνος Μωυσής, παρουσιάσει τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση διατάξεις.

Άγνωστο παραμένει ακόμα εάν τελικά θα γίνει δεκτή από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη η πρόταση για εισφορά στο Εγγυητικό κάτω από το 0,5%. 

Πάντως οι εξελίξεις τρέχουν. Έτσι σήμερα ο κ. Παντελίδης θα έχει κρίσιμη συνάντηση με εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να τους παρουσιάσει τα αποτελέσματα του ελέγχου όσον αφορά την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της Commercial Value.

Ειδοποιός διαφορά που θα κρίνει και το βαθμό ενδιαφέροντος από την πλευρά των εταιριών του κλάδου, είναι ότι η περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας και το κατά πόσο αυτή είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις που αφήνει πίσω της.

Ωστόσο η ασφαλιστική βιομηχανία έχει διαμηνύσει προς τον κ. Παντελίδη ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος και οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν καθώς όσο περνάει ο καιρός, δυσκολεύει η μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων.  

Όσον αφορά άλλα θέματα, κάτι τρέχει με τις παραγωγές των εταιρειών. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν, προκαλώντας ερωτηματικά πώς εν μέσω κρίσης και με έντονη οικονομική δυσχέρεια των καταναλωτών τα συμβόλαια αυξάνονται. 

Όπως και να έχει τα bonus «τρέχουν» -με αυξημένο φορολογικό συντελεστή- και ο προβληματισμός μένει μετέωρος…