Διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα το χρέος της Ελλάδας

Το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώνεται σε έκθεσή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ωστόσο το ΔΝΤ αναφέρει ότι η χαμηλή ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ έως και 149% το 2013, ενώ βλέπει σταδιακή υποχώρηση στο 120% το 2020. 

Σε τουλάχιστον δύο χρόνια η επιστροφή στις αγορές για δανεισμό, εκτιμά ακόμη. Συγκεκριμένα, στην έκθεση που έλαβε την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ το βράδυ της Κυριακής, το Ταμείο επισημαίνει ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας.

«Η Ελλάδα θα είναι ικανή να αποπληρώσει στο μέλλον τα δάνεια που της παρέχονται για να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, αλλά και να επανέλθει στην ανάπτυξη» ανέφερε ο Ντ.Στρος-Καν. Τα μέτρα λιτότητας «είναι θαρραλέα και τολμηρά αν και πολύ επώδυνα» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε αργά την Δευτέρα, το χρέος της χώρας μπορεί να διαμορφωθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και να υποχωρήσει σταδιακά στο 120% το 2020. Το 2009 ανήλθε στο 115% του ΑΕΠ. 

Η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση του χρέους της Ελλάδας αντικατοπτρίζει το υψηλό έλλειμμα του δημοσίου τομέα, που αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013, την χαμηλή ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό. 

Προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-2011 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015.Σύμφωνα με το ΔΝΤ, για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα συρρίκνωσης του ΑΕΠ ετησίως το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί στα επίπεδα του 166% του ΑΕΠ έως το 2020. 

Αντίθετα, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020. 

Το Ταμείο εκτιμά ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας ώστε να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.