back to top
27.8 C
Athens
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

Moody’s: Τα τρία συν και τα δυο πλην των αντασφαλιστών

Της Ελενας Ερμείδου -μετάφραση απόδοση κειμένου από την μελέτη της Moody’s

Θετικές προοπτικές για το κλάδο των αντασφαλειών ανακοίνωσε χτες αργά το απόγευμα η Moody’s για μέχρι το 2020, εν όψει και του Rendez Vous de Septembre στο Μόντε Κάρλο 7-12 Σεπτεμβρίου.

- Advertisement -

Η ισχυρή κεφαλαιοποίηση, οι  αυξήσεις στα τιμολόγια σε ορισμένες γραμμές παραγωγής, η βελτίωση του δείκτη κερδοφορίας και η αυξανόμενη ζήτηση για αντασφάλιση αποδυναμώνεται από τα χαμηλά επιτόκια και την συρρίκνωση των αποθεματικών.  Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης οι αντασφαλιστές επανακαθορίζουν το ρίσκο μετά από τον όγκο των απαιτήσεων που αντιμετώπισαν για δύο συνεχόμενα χρόνια. Ενώ, αναφέρει η Moody’s οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, η κερδοφορία του κλάδου θα επηρεαστεί από τα επίπεδα ζημιών των φυσικών καταστροφών. Η κλιματική αλλαγή, η αύξηση της έκθεσης στους cyber κίνδυνους, και η αύξηση του κινδύνου στο ενεργητικό ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια.

Τα τιμολόγια σταθεροποιούνται, αλλά η κερδοφορία παραμένει σε μεταβλητά επίπεδα. Τα αντασφαλιστικά τιμολόγια σημείωσαν αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια αμβλύνοντας ορισμένες πιέσεις στην κερδοφορία του κλάδου, ωστόσο οι αυξήσεις που σημειώθηκαν ήταν εξαιρετικά περιορισμένες και σε γραμμές παραγωγής που εμφάνισαν ζημιές.  Και αυτές όμως οι αυξήσεις περιορίστηκαν από το πλεονάζον capacity που δημιουργούν τα εναλλακτικά κεφάλαια. Η ικανότητα των αντασφαλιστών να απορροφήσουν υψηλότερες του μέσου όρου καταστροφές από τα κέρδη παραμένει, ως εκ τούτου περιορισμένη.

- Advertisement -

Οι αντασφαλιστές είναι εκτεθειμένοι στην κλιματική αλλαγή μέσω της αύξησης του ρίσκου και της μη ικανότητας προβλέψεων των φυσικών καταστροφών, η δυναμική για περιβαλλοντικές ευθύνες πιθανά να μειωθεί λόγω της πτώσης των επενδύσεων σε προϊόντα άνθρακα και της αύστηροποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου. Οι αντασφαλιστές επανεξετάζουν την έκθεση τους απέναντι στους κινδύνους από μεγάλες πυρκαγιές καθώς τα περιστατικά αυτά θα συνεχιστούν.

Οι χαμηλοί ρυθμοί και τα χαμηλά αποθέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Η έκθεση των στοιχείων του ενεργητικού στο κίνδυνο παραμένει υψηλή, καθώς τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε χαρτιά χρέους με υψηλές αποδόσεις και μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Οι αντασφαλιστές του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων είναι επιρρεπείς σε αυξήσεις αξιώσεων ενώ, έχουν μειωθεί τα αποθεματικά τους τα τελευταία χρόνια. Οι cyber ασφαλίσεις ενέχουν ευκαιρίες, αλλά οι κίνδυνοι έκθεσης είναι πολύ υψηλοί.

Η κεφαλαιοποίηση των αντασφαλιστών παραμένει ισχυρή παρά τις ζημίες από τις φυσικές καταστροφές το 2017 και 2018 και την ετησιοποιημένη ελαφρά συρρίκνωση των ίδιων κεφαλαίων. Τα εποπτικά κεφάλαια των μεγάλων αντασφαλιστών ελαφρά μειώθηκαν στο τέλος του 2018 προς το 2017 και το 2016, ακόμα όμως και τώρα υψηλότερα των απαιτήσεων του σταθμισμένου ρίσκου.

Αυτά δείχνουν τις προσπάθειες των αντασφαλιστών να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της έκθεσης τους στις φυσικές καταστροφές, στις περικοπές προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών και την έκδοσης υβριδικών τίτλων. Η εικόνα αυτή δείχνει μία μικρή υποχώρηση της ποιότητας κεφαλαίων.

Βάσει αυτών, οι προοπτικές των αντασφαλιστών παραμένουν σταθερές για τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο ρόλος του cyber στον πόλεμο με το Ιράν: Αποκαλυπτικές πληροφορίες

ΗΠΑ και Ισραήλ δεν διστάζουν να δώσουν πληροφορίες για τη στρατιωτική τους ισχύ, όχι όμως και για κυβερνοεπιθέσεις, επισημαίνει το BBC

O Oίκος Moody’s δεν έφερε την έκπληξη, έδωσε όμως ειδήσεις

Μεταξύ άλλων επισημαίνει για την Ελλάδα ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε ορατές θεσμικές βελτιώσεις, ισχυρότερες επενδύσεις και υγιέστερο τραπεζικό τομέα

Swiss Re: Αντασφαλιστικά κεφάλαια 500 δισ., αύξηση ασφαλισμένων ζημιών 7%

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Swiss Re, συνολικά οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2025 θα κυμανθούν στα 145 δισεκατομμύρια

Χάκερς χτύπησαν την Allianz Life στις ΗΠΑ

Στην ανακοίνωσή της, η ασφαλιστική εταιρεία ανέφερε ότι έχει λάβει άμεσα μέτρα για να περιορίσει την παραβίαση και είχε ενημερώσει το FBI

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι ξεκαθαρίζει η Τράπεζα Πειραιώς για το θέμα του ΙΑΣΩ;

Mε έκτακτη ανακοίνωση, σε σχέση με δημοσίευμα που αναφέρει ότι "έκλεισε deal Τράπεζας Πειραιώς - ΙΑΣΩ"...

ΠΣΑΣ: Κάλεσμα ενότητας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές!

Με ένα μήνυμα συσπείρωσης προς όλους τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων

Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων στο επίκεντρο του διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας

Σε εκδήλωση της Insurance Europe συμμετείχαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, της ασφαλιστικής αγοράς και της επενδυτικής κοινότητας

Οι πρώτοι μεσίτες ασφαλίσεων στον κόσμο για το 2025

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του οίκου αξιολόγησης AM Best

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλιστικές και εποπτεία ενώπιον των πολιτικών κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ

Εξι κρίσιμες απαντήσει αναζητά η Τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη με επιστολή της προς την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης, την κυβέρνηση και την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

«Χρυσό βραβείο για την Carglass®

Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Best Use of Data / Customer Analytics απέσπασε η Carglass® στα Loyalty Awards 2026

Τι ξεκαθαρίζει η Τράπεζα Πειραιώς για το θέμα του ΙΑΣΩ;

Mε έκτακτη ανακοίνωση, σε σχέση με δημοσίευμα που αναφέρει ότι "έκλεισε deal Τράπεζας Πειραιώς - ΙΑΣΩ"...

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8: «αν ήξερες!» ότι η ασφάλεια υγείας δεν είναι απλώς ένα χαρτί στο συρτάρι…

Αν ήξερες ότι η διαφορά ανάμεσα σε «καλύπτομαι» και «νομίζω ότι καλύπτομαι» μπορεί να κοστίζει χιλιάδες ευρώ…

Το φαρμακείο των διακοπών: Τι δεν πρέπει να λείπει από τις καλοκαιρινές αποδράσεις

Η σωστή προετοιμασία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν περιορίζεται στην οργάνωση των αποσκευών και των εισιτηρίων.