Ανάσα για τις ασφαλιστικές η μείωση των spreads

Η «εκτόξευση» των αγορών, με τη ραγδαία άνοδο των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο και την κατακόρυφη πτώση των περιθωρίων (spreads) στα κρατικά ομόλογα, είναι επόμενο να δημιουργεί «άνεμο» αισιοδοξίας στα επενδυτικά τμήματα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπερασπιστεί για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο το ίδιο το ευρώ, συμπαρέσυρε και τις ελληνικές μετοχές και ομόλογα. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το περίφημο spread στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο έφτασε να υποχωρεί «εν ριπή οφθαλμού» πάνω από 600 μονάδες βάσης.

Αυτό σημαίνει, ότι και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών ωφελούνται σημαντικά. Αν και η επίσημη εικόνα των αποθεματικών εκφρασμένων σε τιμές κτήσεις δεν αλλάζει, εντούτοις η πραγματική εικόνα πάντα έχει τη δική της μεγάλη σημασία, γιατί σε αυτή γίνονται οι όποιες πράξεις αγορών και πωλήσεων.

Ενδεικτικό της σημασίας των ομολόγων για τον ασφαλιστικό κλάδο, είναι ότι από τα 8,7 δισ. ευρώ, που ήταν το σύνολο των επενδύσεων με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα 4,7 δισ. ευρώ περίπου (δηλαδή πάνω από τα μισά), είναι τοποθετημένα σε τίτλους του Δημοσίου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εδώ οι επιλογές που έχουν γίνει σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.

Η ανησυχία για τις ασφαλιστικές εταιρίες, όλο αυτό το τελευταίο διάστημα της ελεύθερης πτώσης των τιμών ήταν -πέρα από το ζήτημα του τρόπου αποτίμησης- να μην αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν ομόλογα από το χαρτοφυλάκιο τους. 

Και αυτό, γιατί θα αναγκάζονταν να το πράξουν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές κτήσης, καταγράφοντας έτσι σημαντικές κεφαλαιακές ζημίες.

Στο ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσαν να οδηγήσουν μαζικές κινήσεις εξαγορών, θυμίζοντάς μας για παράδειγμα τα τέλη του 2008. Εξαγορές δηλαδή, σε βαθμό που θα ανάγκαζαν τις ασφαλιστικές να ρευστοποιήσουν -πέραν των άλλων- και ομόλογα. 

Τέτοιο ενδεχόμενο δε φαίνεται πάντως ορατό σήμερα, το αντίθετο μάλιστα. Παρόλο που η ψυχολογία είναι κάτι που αλλάζει γρήγορα, τα τελευταία στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α. για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δείχνουν μείωση των αποζημιώσεων κατά 6,7%.

Τις προηγούμενες ημέρες επίσης, κάποιες ασφαλιστικές που είχαν απόθεμα ρευστότητας, προχώρησαν σε αγορές ομολόγων, καθώς εκτίμησαν ως ευκαιρία το χαμηλό επίπεδο των τιμών τους και οι εξελίξεις μέχρι τώρα τους επιβεβαίωσαν. 

Οι εξαιρετικά ευμετάβλητες συνθήκες βέβαια, επιβάλλουν μεγάλη προσοχή και συντηρητικές κινήσεις για μείωση του κινδύνου, καθώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο αποτίμησης (τιμές κτήσεις/τιμές αγοράς), παραμένει. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, δεσμεύτηκε μάλιστα για κατάθεση σχετικής τροπολογίας το επόμενο διάστημα.

Είναι επίσης ανάγκη όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς, οι ασφαλιστικές εταιρίες να λειτουργούν πλέον με τα ίδια λογιστικά πρότυπα και όχι άλλες με Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και άλλες με τα ελληνικά.