Δημιουργία μηχανισμού άμυνας του ευρώ αποφάσισε το Ecofin

Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει έως και 720 δισ. ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία, συμφώνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας οι 27 υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. που συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει 60 δισ. ευρώ μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 440 δισ. ευρώ μέσω δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ. 

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο μηχανισμό με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δισ. ευρώ. Τα επιτόκια των δανείων θα ακολουθήσουν τη «φόρμουλα» που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως πρόκειται να εφαρμόσει «παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη», προκειμένου να θέσει τέλος στις διαπιστωμένες «δυσλειτουργίες». 

Παράλληλα, ανακοίνωσε σχέδιο ενεργοποίησης των μηχανισμών συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap), η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να προμηθευθεί ευκολότερα δολάρια.

Οι αποφάσεις του Ecofin

Οι φόβοι για κερδοσκοπική επίθεση μεγάλης κλίμακας που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα εκδηλωνόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας ανάγκασε Ε.Ε. και ΗΠΑ να συντονίσουν τις κινήσεις τους και το Ecofin να καταλήξει σε συμφωνία για έναν μηχανισμό στήριξης του ευρώ, στη διάρκεια μιας μαραθώνιας συνεδρίαση που διήρκεσε 11 ώρες.

Έτσι, όπως τόνισαν τόσο ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, κ. Όλι Ρεν, όσο και η Ισπανίδα υπουργός οικονομικών και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, κα. Έλενα Σαλγάδο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Όλι Ρεν τα 60 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στο Άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει παροχή οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη – μέλη του ευρώ, «υπό εξαιρετικές περιστάσεις», όπως οι σημερινές.

«Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Όλι Ρεν.

Η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας κα. Έλενα Σαλγάδο ανέφερε ότι σκοπός του μηχανισμού που αποφασίστηκε είναι η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Οι χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ειδικότερα, η Πορτογαλία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να επισπεύσουν τις διεργασίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά παραγώγων και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.

Πρωτοβουλία της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τα ξημερώματα έκτακτα μέτρα για την αγορά των κρατικών ομολόγων και των ιδιωτικών τίτλων, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης για την επαναφορά της σταθερότητας στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Σε ανακοινωθέν της, η ΕΚΤ τονίζει πως πρόκειται να εφαρμόσει «παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη» προκειμένου να θέσει τέλος στις διαπιστωμένες «δυσλειτουργίες». Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα δεν θέλησε να εξειδικεύσει σε τι συνίστανται αυτές οι παρεμβάσεις.

Επιπλέον, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρα για να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης να τροφοδοτηθούν σε δολάρια, διευκολύνοντας την διαδικασία αυτή.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η ΕΚΤ συνέστησε σε συντονισμένη δράση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Ιαπωνίας έναν μηχανισμό, μέσα από την ενεργοποίηση των μηχανισμών συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap), η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να προμηθευθεί ευκολότερα δολάρια.

Τα μέτρα αυτά στόχο έχουν να αντιμετωπισθούν «οι σοβαρές εντάσεις που παρατηρούνται στις οικονομικές αγορές», τονίζεται στο ανακοινωθέν της ΕΚΤ.