Προγράμματα «ασφάλειας» για εργαζόμενους

Στις συντάξεις, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις αλλαγές -προς το δυσμενέστερο- που θα επιφέρει η κυβέρνηση στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, επικεντρώνεται η προσοχή όλων μας τις ημέρες αυτές.
 
Με δεδομένο λοιπόν ότι οι σχέσεις εργαζομένων – εργοδοτών θα βαδίσουν τους επόμενους μήνες κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, ας δούμε ποια προγράμματα παρέχει σήμερα η ασφαλιστική αγορά στους εργαζόμενους:

Ομαδικές ασφαλίσεις

Αφορούν καλύψεις που συνηθίζουν να παρέχουν κυρίως οι μεγαλύτερες εταιρείες στο προσωπικό που απασχολούν. Πρόκειται για ομαδικά συμβόλαια τα οποία καλύπτουν το κόστος  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από ασθένεια ή και ατύχημα. 

Στα βασικά πλεονεκτήματα των προγραμμάτων αυτών περιλαμβάνονται οι παροχές εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, όπως και οι επισκέψεις ιατρών στο σπίτι, έστω και με κάποιους περιορισμούς, ενώ λόγω του ομαδικού τους χαρακτήρα το κόστος τους είναι δελεαστικό. 

Βέβαια δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα νούμερα διότι οι παράμετροι υπολογισμού του ασφαλίστρου είναι τόσοι σε αριθμό που κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. 

Πάντως το κόστος της ομαδικής ασφάλισης μερικές φορές είναι ένα θέμα που δεν ενδιαφέρει διόλου τον εργαζόμενο, αφού συνήθως καλύπτεται στο σύνολό του από την εταιρεία στην οποία εργάζεται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εργαζόμενος και εργοδότης μοιράζονται το ασφάλιστρο είτε 50%-50% είτε με κάποια άλλη αναλογία.

Ασφάλιση εργατικού ατυχήματος

Οι εργαζόμενοι κατά μια μεγάλη μερίδια είναι… επιρρεπείς στα ατυχήματα, κυρίως όσοι που ασκούν βαριά επαγγέλματα, χειρονακτικές εργασίες ή αναλαμβάνουν εξωτερικές δουλειές. 

Το γεγονός λοιπόν ότι βρίσκονται εκτεθειμένοι έναντι πολλών και σοβαρών κινδύνων τους αναγκάζει να ασφαλίζονται για τις περιπτώσεις ατυχημάτων, καλύπτοντας το θάνατο, τη μερική ή ολική ανικανότητα ή τον απλό τραυματισμό.
 
Τα συμβόλαια που υπογράφονται με τις ασφαλιστικές εταιρείες προβλέπουν την παροχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψης, την καταβολή απώλειας εισοδήματος ή την αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου και ανικανότητας. 

Πάντως το κόστος στα συμβόλαια αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην αγορά τα ασφάλιστρα και οι παροχές ποικίλουν από εταιρεία σε εταιρεία και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.

Αστική ευθύνη εργοδότη

Πρόκειται για συμβόλαια που λειτουργούν υπέρ του εργοδότη σε περίπτωση που με ευθύνη του τραυματιστεί ο εργαζόμενος που απασχολεί. 

Τα συμβόλαια αυτά ουσιαστικά καλύπτουν τον εργοδότη, αλλά την ίδια στιγμή εξυπηρετούν και τον εργαζόμενο ο οποίος αν τραυματιστεί στο χώρο εργασίας έχει αυτόματα κάλυψη από το συμβόλαιο του εργοδότη του. 

Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να αναφερθούμε στο κόστος διότι οι παράγοντες που το επηρεάζουν είναι… αμέτρητοι.
Ασφάλιση ζημιών από βανδαλισμούς που μπορούν να προκληθούν κατά τη διάρκεια ταραχών, πορειών, καταλήψεων (για να είμαστε και στο κλίμα των ημερών. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προβλέψει την κάλυψη αυτών των περιπτώσεων με ασφάλιστρα χαμηλού κόστους, το ύψος του οποίου εξετάζεται κατά περίπτωση.

Ειδικές ασφαλίσεις επαγγελματιών

Εδώ αναφερόμαστε σε ασφαλιστήρια συμβόλαια με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, που γίνονται για την ασφάλιση συγκεκριμένων επαγγελματιών ή για να είμαστε πιο ακριβείς συγκεκριμένων οργάνων ή μερών του ανθρώπινου σώματος. 

Για παράδειγμα, υπάρχουν ιατροί και μουσικοί που ασφαλίζουν τα χέρια τους, ή τραγουδιστές που ασφαλίζουν τις φωνητικές τους χορδές, καθώς και ποδοσφαιριστές ή αθλητές γενικότερα που ασφαλίζουν τα πόδια τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ασφάλιστρα εξαρτώνται άμεσα από τις αμοιβές και τα εισοδήματα των επαγγελματιών.