Λύνεται ο γρίφος σε Εγγυητικό και Επ.Ε.Ι.Α.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα συζητήσουν την ερχόμενη Τετάρτη τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας αναβλήθηκε, παρά το γεγονός μάλιστα ότι τα στελέχη της Ένωσης επρόκειτο να συναντηθούν στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 Όπως και να έχει πάντως, την ερχόμενη Τετάρτη η Ένωση θα αποφασίσει για τη θέση την οποία θα τηρήσει για βασικά ζητήματα του νομοσχεδίου, αφού πρώτα ο πρόεδρος του φορέα, κ. Μίνος Μωυσής, παρουσιάσει τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση διατάξεις.

 Το ενδιαφέρον της Ένωσης εστιάζεται σε τρία κύρια σημεία:

 - Στο κατά πόσο το υπουργείο δέχθηκε το προσωπικό της Επ.Ε.Ι.Α. να μεταφερθεί στο σύνολό του στην Τ.τ.Ε. ώστε ο νέος εποπτικός φορέας να λειτουργήσει σε άμεσο χρόνο. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο αναθεώρησε τη θέση του και προέβλεψε τη μετακίνηση του προσωπικού, εξαιρώντας ωστόσο τους νομικούς συμβούλους της Επιτροπής. Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι για τη μεταφορά της εποπτείας έχει απευθύνει ερώτημα προς την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να μάθει τους λόγους για τους οποίους το υπουργείο επιμένει στην κατάργηση ενός δραστήριου φορέα.

– Στη στάση την οποία θα τηρήσει τελικά η κυβέρνηση για το ζήτημα της αναδρομικότητας του Εγγυητικού Κεφαλαίου. Η αγορά όπως είναι γνωστό δεν επιθυμεί ο φορέας να αναλάβει τα βάρη των Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, ενώ το υπουργείο βρίσκεται στη δύσκολη θέση να αποφασίσει αν θα πάει με το μέρος των ασφαλιστικών εταιρειών ή των ασφαλισμένων που παραμένουν ανασφάλιστοι πλέον των οκτώ μηνών παραμένον.

- Στο ύψος της εισφοράς υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου. Αρχικά η κυβέρνηση πρότεινε να είναι 1,5% επί του ασφαλίστρου, ενώ οι ασφαλιστές επιμένουν από την πλευρά τους ότι το ποσοστό θα πρέπει να μην ξεπερνά το 0,5% ώστε να διαμορφωθεί στα μέσα επίπεδα της Ε.Ε..