Δύο μήνες θα καθυστερήσει η «Solvency II»

 
Δύο μήνες θα καθυστερήσει τους κανόνες της οδηγίας «Solvency II» που αφορούν στα κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, κ. Michel Barnier, έως δηλαδή την έναρξη του 2013, σύμφωνα με το Reuters.

«Πιστεύω ότι αξίζει η ημερομηνία έναρξης ισχύος της Solvency II να συμπέσει με το τέλος του οικονομικού έτους» ανέφερε ο επίτροπος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις Βρυξέλλες.

«Η νέα ημερομηνία θα συμπίπτει με το κλείσιμο των λογαριασμών για τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Barnier. «Δεν επιδιώκουμε υπερβολική σύνεση, αλλά αναγκαία και επαρκή σύνεση στους κανόνες, που θα πρέπει να προστατεύσουν τους καταναλωτές, διατηρώντας παράλληλα τη βιομηχανία ανταγωνιστική».

«Δεν αναμένουμε ολόκληρη η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία να αυξήσει το κεφάλαιό της λόγω της μετάβασης στη Solvency II» πρόσθεσε ο κ. Barnier.

Σύμφωνα με tο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

· 20 Μαΐου: διαβουλεύσεις της Επιτροπής με τη βιομηχανία και τις εποπτικές αρχές για τα χαρακτηριστικά της άσκησης QIS 5

· 1 Ιουλίου: η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις τεχνικές προδιαγραφές της QIS 5

· Αύγουστος-Νοέμβριος: οι ασφαλιστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των πολυεθνικών ομίλων, θα συμμετάσχουν στις «εξετάσεις» της QIS 5 και θα ενημερώσουν για τα αποτελέσματα τις εθνικές εποπτικές αρχές

· Φθινόπωρο 2010: η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα προτεινόμενα μέτρα εφαρμογής της «Solvency II»

· 31 Δεκεμβρίου, 2012: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να τεθεί σε ισχύ η «Solvency II», ώστε να ευθυγραμμιστεί με την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για τους λογαριασμούς των περισσότερων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιριών. Επίσης, η ημερομηνία αυτή θα είναι και η τελική χρονική προθεσμία για να ενσωματώσουν τα μέλη της ΕΕ, την οδηγία «Solvency II» στο εθνικό τους δίκαιο.