Διπλή αύξηση αντικειμενικών αξιών και φόρος στα μη αλκοολούχα ποτά το 2011

Σε διπλή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και πρόσθετη φορολογία για μη αλκοολούχα ποτά θα προχωρήσει την επόμενη διετία το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», στο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται, ότι ως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011 θα έχει επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά, συνολικής απόδοσης τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης θα υπάρξει επέκταση της βάσης για τον φόρο ακίνητης περιουσίας με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επιβαρύνει πρόσθετα τις τσέπες των ιδιοκτητών ακινήτων κατά 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Άλλες αυξήσεις των εσόδων θα περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, την αύξηση των συντελεστών και την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε κατηγορίες όπου η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και όπου η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι χαμηλή. 

Πράσινοι φόροι και φόροι «υπέρ της υγείας», όπως φόρος στην κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων, θα διαδραματίσουν επίσης κάποιον ρόλο στην προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων.

Παράλληλα, θα υπάρξει διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με την εφαρμογή του κανονικού συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες που τώρα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στοχεύοντας στη συλλογή τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ακόμη πιο σκληρά θα γίνουν τα τεκμήρια φορολόγησης των επαγγελματιών, με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Έσοδα που θα προέρχονται από πολίτες υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων θα περιλαμβάνουν μέσω των κριτηρίων διαβίωσης την αύξηση (της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών, την αύξηση της φορολογίας των ειδών πολυτελείας και (προσωρινά) πρόσθετους φόρους σε εξαιρετικά κερδοφόρες εταιρείες και υψηλής αξίας ακίνητα, όπως και άλλα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που περιλαμβάνονται στην προσφάτως εγκριθείσα φορολογική μεταρρύθμιση.