Η θερινή ραστώνη της αγοράς και τα φθινοπωρινά σχέδια

της Ελενας Ερμείδου

Η αγορά δείχνει να συγκεντρώνει δυνάμεις και να προετοιμάζει σχέδια για το Φθινόπωρο. Ξεφεύγει σιγά – σιγά από την απαισιοδοξία μετά τις ανακοινώσεις που έκανε η νέα κυβέρνηση, η οποία δείχνει ότι έχει την βούληση να αναγνωρίσει την ιδιότητα των ασφαλιστών στην οικονομία, θέλοντας να δώσει ρόλο στην ασφαλιστική αγορά.

Για την ώρα, όμως η αγορά “απολαμβάνει” την καλοκαιρινή ραστώνη περιμένοντας να ανάψει ο πράσινος σηματοδότης για να πατήσει γκάζι.

Οχι, ότι κάποιοι με πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στο κλάδο δεν μεριμνούν και δεν έχουν κάνει σχέδια μέσα στο καλοκαίρι που θα ενισχύσουν την οικονομική ισχύ του κλάδου και συγκεκριμένα ορισμένων ασφαλιστικών. Περιμένουν όμως το Σεπτέμβριο να τα βγάλουν όπως μας λένε, συνήθως όπως κάνουν στα “πηγαδάκια” στην Υδρα.

Θα είναι καθοριστικά, αυτά και άλλα, βεβαίως που ετοιμάζονται, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι συνέργειες που ετοιμάζονται να κάνουν κάποιοι μεσίτες ασφαλίσεων αλλά και άλλα επιχειρηματικά σχήματα στο χώρο της διαμεσολάβησης που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Στο επίκεντρο και οι “σιωπηλοί” κίνδυνοι της εποχής μας όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε η S&P σε μελέτη της, τους cyber κινδύνους. Μαθαίνουμε ότι κάποιοι από το χώρος των αντασφαλειών κάνουν σχέδια για έξτρα capacity. Λόγος πολύς δεν γίνεται για τις προαιρετικές αντασφαλίσεις. Μπορεί να κοστίζουν και ακόμα να μην έχει βρεθεί μία ιδανική φόρμουλα.

Λεφτά υπάρχουν στους “σιωπηλούς” κινδύνους

Τρέχουν μαθαίνουμε και άλλα σχέδια με εκτιμητές ζημιών και πραγματογνώμονες σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Φυσικά η αγορά δεν απομακρύνεται από τον τομέα της  υγείας που προσδοκά εξελίξεις που θα αρέσουν και από το τομέα της σύνταξης εν όψει των αλλαγών που γίνονται με την νέα κυβέρνηση.

Εν αναμονή των προσδοκιών, και των μεγάλων αλλαγών, για το ρόλο των ασφαλειών στην κοινωνία και την οικονομία

Καλό καλοκαίρι

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*