Ιασώ: Στα 5,1 εκατ. ευρώ οι επισφάλειες λόγω Ασπίδας

Στα 5,1 εκατ. ευρώ, από 1 εκατ. ανέβηκαν οι προβλέψεις του Ιασώ για ενδεχόμενες ζημιές από ασφαλιστικές αποζημιώσεις εξαιτίας του λουκέτου της Ασπίς Πρόνοια

Ο όμιλος Ιασώ ήταν ασφαλισμένος για αστική ευθύνη στην Ασπίδα και είναι υποχρεωμένος μετά το κλείσιμο της ασφαλιστικής  να καλύψει το 70% των ζημιών ενώ το υπόλοιπο 30% θα καλυφθεί από αντασφαλιστική εταιρεία. 

Βέβαια το τελικό ποσό της ζημιάς θα καθοριστεί από τη ροή αγωγών και το ύψος των  αποζημιώσεων που θα επιδικάσουν τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι  ο όμιλος πλέον είναι ασφαλισμένος για αστική ευθύνη στην Εθνική Ασφαλιστική. 

Σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2009 της εταιρείας ο γενικός διευθυντής του Ιασώ κ. Π. Μπουχώρης ανέφερε ότι οι τιμές στα νοσοκομεία του ομίλου έχουν μειωθεί δραστικά ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οπότε στόχος το 2010 δεν είναι η περαιτέρω μείωση τους αλλά η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών. 

Για την αγορά συνολικά είπε ότι πρέπει «να την δούμε θετικά καθώς οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης της τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να υφίστανται». Δηλαδή η κακή πορεία του δημόσιου τομέα υγείας και η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, εξακολουθούν να ισχύουν αν και η τελευταία επηρεάστηκε από το κλείσιμο της Ασπίδας. 

Μάλιστα η παρέμβαση του ΔΝΤ στα οικονομικά της χώρας μάλλον θα δυσχεράνει τις συνθήκες χρηματοδότησης και στελέχωσης του δημόσιου τομέα υγείας. Ο όμιλος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση αναθεώρησης του πλάνου ανάπτυξης του και αναπροσαρμογής τιμών. 

Έχει ήδη προβεί στη δημιουργία οικονομικών πακέτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει και τοκετό με αθροιστικό κόστος 1950 ευρώ. Σε ότι αφορά το σχέδιο δημιουργίας νέου νοσοκομείου στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη θα υπάρχουν εξελίξεις την ερχόμενη Παρασκευή 7/5 όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με στελέχη της Ιντρακάτ η οποία έχει αναλάβει το έργο. 

Στα αποτελέσματα του 2009 η Ιασώ εμφάνισε  κάμψη στα καθαρά κέρδη και έσοδα τόσο σε ενοποιημένο όσο και εταιρικό επίπεδο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, ο όμιλος παρουσίασε πτώση της τάξης του 33,3% στα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, υποχώρησαν στα 13,73 εκατ. ευρώ από τα 20,61 εκατ. ευρώ το 2008. Παράλληλα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε 3% στα 178,49 εκατ. ευρώ από 183,99 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο μητρικής, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 30% στα 17,19 εκατ. ευρώ από 24,87 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 106,23 εκατ. ευρώ από 109,05 εκατ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας κάμψη 2,5%.