Αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη ανακοίνωση του «συμβολαίου» στήριξης

Έως την Κυριακή πρόκειται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για τα σκληρά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία του μηχανισμού στήριξης. Το «συμβόλαιο» με ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε. θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μη συμπέσουν οι επίσημες ανακοινώσεις με τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, το Σάββατο, ώστε να μην πυροδοτηθεί περαιτέρω το κλίμα αντίδρασης στην κοινωνία.

Το πιθανότερο είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον κ. Γ. Παπανδρέου την Κυριακή. Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις και από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Όλι Ρεν.

Η κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή αναμένεται στο μέσον της προσεχούς εβδομάδας και παρά τις ταχείες διαδικασίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα υποχρεωθούν να πάρουν θέση για τον μηχανισμό. Η κυβέρνηση πάντως δεν θα απαιτήσει αυξημένη πλειοψηφία στην ψηφοφορία.

Σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να της παρασχεθεί τριετής χρηματοδοτική στήριξη ύψους έως 135 δισ. ευρώ. 

Ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος ανέρχεται πλέον στο 10% ως το τέλος του 2011, κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής θα πέσει σε διάστημα συντομότερο της διετίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το ΔΝΤ και η Ε.Ε. απαιτούν από τη κυβέρνηση ένα σχέδιο «άμεσης εφαρμογής», ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τη διετία 2010-2011 να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, αντί για 8% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Στις απαιτήσεις της «τρόικας» περιλαμβάνονται:

– Πάγωμα μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τρία έτη

– Κατάργηση ή περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

– Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα (το θέμα παραμένει ανοικτό, με πιθανότερο ενδεχόμενο να ενσωματωθούν με τη μορφή επιδόματος)

– Κατάργηση δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

– Μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων στο 65%

– Επαναφορά του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ

– Αύξηση του ΦΠΑ τουλάχιστον κατά 2%, στο 23%

– Αύξηση του ορίου απολύσεων από το 2% στο 4%, ενώ ασκούνται πιέσεις για πλήρη απελευθέρωση

– Στον ιδιωτικό τομέα περικόπτεται στο μισό η αποζημίωση απόλυσης

– Πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

– Κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας

– Επίσπευση των αλλαγών του Ασφαλιστικού με άμεση εφαρμογή της εξίσωσης ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών στο Δημόσιο