Περιορισμένος ο αντίκτυπος του ηφαιστείου για τις ασφαλιστικές

Στις 15 Απριλίου η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull στην Ισλανδία δημιούργησε ένα σύννεφο στάχτης στην Ευρώπη, που προκάλεσε σημαντική αναστάτωση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. 

Ωστόσο σύμφωνα με τη Moody’s ο βαθμός στον οποίο ο ασφαλιστικός κλάδος θα καλύψει τις απώλειες που προκύπτουν από αυτή την αναστάτωση αναμένεται να είναι περιορισμένος, καθώς οι ισχυρισμοί διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο σύνολο τους δε θα καλυφθούν. 

Όσον αφορά τις αερομεταφορές η Moody’s αναφέρει ότι οι απαιτήσεις ασφάλισης διακοπής εργασιών ισχύουν μόνο για αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, εφόσον έχει προκληθεί υλική ζημιά στην περιουσία τους. 

Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση αυτό δε συνέβη, καθώς τα αεροδρόμια έκλεισαν πολύ γρήγορα και έτσι δεν υπήρξαν απώλειες αεροσκαφών. 

Η προϋπόθεση της υλικής καταστροφής επεκτείνεται και σε άλλες ασφαλιστικές εμπορικές γραμμές. Η Munich Re, για παράδειγμα, έχει δηλώσει δημοσίως ότι οι απαιτήσεις διακοπής επιχειρηματικών απαιτήσεων που προκύπτουν από τη μη παράδοση των αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών αναμένεται επίσης να είναι εξαιρετικά περιορισμένες για την ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς οι καλύψεις γενικά ισχύουν κατά κανόνα μόνο εφόσον υπάρχουν υλικές ζημιές.

Επίσης πρόσθεσε ότι άλλες απαιτήσεις, για παράδειγμα στον τομέα της γεωργίας ή υλικές ζημιές που προκαλούνται από τη διάβρωση ή την εναπόθεση σκόνης, δεν αναμένονται, δεδομένου ότι η συγκέντρωση του νατρίου στο σύννεφο είναι πολύ χαμηλή.

Αν και απαιτήσεις στην ταξιδιωτική ασφάλιση αναμένονται, σύμφωνα με τη Moody’s ο αντίκτυπος στη βιομηχανία θα είναι σχετικά «υποτονικός» για τρεις λόγους:

· Ο τομέας της ταξιδιωτικής ασφάλισης είναι περιορισμένος για τις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους ασφαλιστικές εταιρίες και κατά συνέπεια για τον κλάδο στο σύνολό του.

· Δεν είναι σαφές ότι όλα τα ταξιδιωτικά συμβόλαια θα ενεργοποιηθούν. Δεδομένου ότι η Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών (ABI) έχει αποσαφηνίσει ότι η έκρηξη ηφαιστείου δεν είναι ένα συγκεκριμένο ασφαλιζόμενο γεγονός στα συμβόλαια -αν και αυτό εξαρτάται από την έκταση της κάλυψης, τους όρους και τις προϋποθέσεις- οι καθυστερήσεις και η εγκατάλειψη μπορούν να καλυφθούν από την  ασφαλιστική 

· Εάν τα ταξιδιωτικά συμβόλαια ανταποκριθούν, τα όρια τους είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα. Οι «χαριστικές» αποζημιώσεις που γίνονται από μεγάλες ασφαλιστικές για λόγους φήμης είναι πιθανό να είναι μικρές.