Γ.Παπακωνσταντίνου: Χρηματοδότηση και από τους δύο πυλώνες του μηχανισμού

Τη διαβεβαίωση ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα λειτουργήσει στις αρχές Μαΐου, καθώς και ότι μόλις παρουσιαστεί το «σκληρό και αυστηρό τριετές πρόγραμμα» θα υπάρξει χρηματοδότηση και από τους δύο πυλώνες του μηχανισμού (Ε.Ε., ΔΝΤ), παρείχε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τις επαφές στην Ουάσινγκτον.

Στις δηλώσεις του μετά το μαραθώνιο συζητήσεων, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να φύγει από την Ευρωζώνη και δεν συζητά επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς και με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Όλι Ρεν και υπογράμμισε πως «ο μηχανισμός θα λειτουργήσει, δεν υπάρχει αν, θα είναι έτοιμος στις αρχές Μαΐου» καθώς και ότι «κανείς δεν έχει αντίθετη άποψη». Ειδικά για τη γερμανική στάση, επισήμανε ότι το Βερολίνο υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι όταν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν, τότε θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα, που θα έχει τριετές χρονοδιάγραμμα και αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Τότε θα υπάρξει χρηματοδότηση και από την Ε.Ε. και από το ΔΝΤ, υπογράμμισε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκίνησαν από το μηδέν, καθώς υπάρχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που φέρει την έγκριση της Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στο ασφαλιστικό, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο φορολογικό νόμο.

Σημείωσε, πάντως, ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας και ανέφερε το παράδειγμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων που επίσης θα συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η αξία της οποίας, όπως ανέφερε, ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ και θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό.

Απαντώντας στα σενάρια περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι ποτέ δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο, και δεν αποτελεί μέρος των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απάντησε: «Είναι ένα σενάριο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θα παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, τελεία».