Η άνοδος των spreads προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές στις ασφαλιστικές

 

Επιτακτική είναι η αποτίμηση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ασφαλιστικές εταιρίες σε τιμές κτήσης, προκειμένου να αποτραπεί η κεφαλαιακή κατάρρευση του κλάδου. 

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών στις αρχές της εβδομάδας με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος δεσμεύθηκε για την άμεση κατάθεση στην Βουλή τροπολογίας που θα επιτρέπει την αποτίμηση των κρατικών τίτλων στην τιμή κτήσης με την προϋπόθεση της διακράτησης μέχρι τη λήξη τους. 

Η ρύθμιση του θέματος αποκτά χαρακτήρα κατεπείγοντος, καθώς πολυεθνικές εταιρίες έχουν ήδη -με εντολή της έδρας τους- προχωρήσει σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, υλοποιώντας την πολιτική απόσυρσης από τις επενδύσεις σε κρατικούς τίτλους. 

Το θέμα αποκτά προτεραιότητα κυρίως για εποπτικούς λόγους και λιγότερο για λογιστικούς, στο βαθμό που αφορά στην υποχρέωση κάλυψης του περιθωρίου φερεγγυότητας για την οικονομική χρήση του 2009, για την οποία το σύνολο των εταιρειών έχει ήδη υποβάλλει οικονομικές καταστάσεις προς την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του 6μήνου που δημοσίευσαν οι ασφαλιστικές εταιρίες επιβεβαιώνουν ότι από το σύνολο των 8,7 δισ. ευρώ που ήταν οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου, πάνω από τα μισά, δηλαδή περί τα 4,7 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε κρατικούς τίτλους, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζονται οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία ομολογιακά κεφάλαια

Η άνοδος των spreads από τις 250 στις 650 μονάδες βάσης και η καθίζηση των ελληνικών τίτλων από το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και μετά, μεταφράζεται σε υποτίμηση κατά 40% του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου με ανυπολόγιστες ζημιές για τον ασφαλιστικό κλάδο. 

Ο τρόπος αποτίμησης των ομολόγων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα στο βαθμό που ο έλεγχος της εποπτικής αρχής για την κάλυψη των αποθεμάτων του 2009 έχει ήδη ξεκινήσει χωρίς να είναι σαφές ο τρόπος αποτίμησης των τίτλων. 

Την ίδια στιγμή ανοιχτό παραμένει το θέμα της παράτασης του άρθρου 6, που εφάρμοσε η Επ.Ε.Ι.Α. για τη χρήση του 2008 και το οποίο επέτρεπε την ευνοϊκή αποτίμηση κατά τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας των ακινήτων, των ομολόγων καθώς και των μετοχικών τίτλων. 

Το θέμα των κρατικών τίτλων δεν αποτελεί το μοναδικό πονοκέφαλο των ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να καλύψουν και τα αυξημένα αποθέματα που προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία.