Τιτάνια μάχη της AIG να παραμείνει αλώβητη στο παιχνίδΙ

Σε τιτάνια προσπάθεια για να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα έχει επιδοθεί ο όμιλος της AIG προβαίνοντας σε κινήσεις στρατηγικές, προκειμένου να οδηγηθεί σε αναπτυξιακή πορεία και να αποπληρώσει το χρέος του για την κρατική επιχορήγηση που έλαβε από τη κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Ο όμιλος, που στο παρελθόν κατείχε διεθνώς ηγετική θέση στο χώρο της ασφάλισης, το Σεπτέμβριο του 2008 βρέθηκε λόγω της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος προ των πυλών της κατάρρευσης με αποτέλεσμα το αμερικανικό δημόσιο να προβεί σε κρατική χρηματοδότηση ύψους 150 δισ. δολαρίων και να θέσει τον όμιλο σε καθεστώς εποπτείας αποκτώντας το 80% των μετοχών του.

Σήμερα η AIG προσπαθεί να βελτιώσει τη θέση της στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά κλείνοντας συμφωνίες πώλησης μονάδων της με μεγάλους ομίλους, που της αποφέρουν αναγκαία κεφάλαια για τα χρέη αλλά και τη μελλοντική της εξέλιξη.
Πρόσφατα ο όμιλος προέβη σε μεγάλες συμφωνίες πώλησης με την βρετανική Prudential, τη MetLife και την Pine Bridge

Στις αρχές Μαρτίου η AIG προχώρησε μετά από διαπραγματεύσεις στην πώληση της μονάδας ασφαλειών ζωής στην Ασία, της AIA Group Limited (AIA), στην Prudential έναντι περίπου 35,5 δισ. δολαρίων. 

Με αυτόν τον τρόπο η Prudential απέκτησε όλες τις εταιρίες τις AIA Group σε 15 γεωγραφικές περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού και κατέστη η μεγαλύτερη μη κινεζικών συμφερόντων ασφαλιστική εταιρία, ξεπερνώντας σε μέγεθος την AXA και την Allianz

Η συμφωνία των δύο ομίλων προβλέπει την καταβολή 26 δισ. δολαρίων σε μετρητά, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί με μετοχές ονομαστικής αξίας 8,5 δισ. δολαρίων, καθώς και προνομιούχες μετοχές ονομαστικής αξίας 2 δισ. δολαρίων της Prudential.

Μετά από τη συμφωνία με την Prudential η American International Group Inc πούλησε στη MetLife Inc., τη μεγαλύτερη εταιρία στην ασφαλιστική αγορά των ΗΠΑ στον κλάδο ζωής και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, την American Life Insurance Co. (Alico) έναντι του ποσού των 15,5 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 6,8 δισ. δολάρια θα καταβληθούν σε μετρητά.

Οι μονάδες ασφαλειών ζωής είναι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες μονάδες μη βασικών δραστηριοτήτων του ομίλου που ο όμιλος σκόπευε να πουλήσει για να καλύψει το χρέος του.

Η τρίτη-μονάδα με έδρα το Λος Άντζελες είναι η International Lease Finance Corp, μονάδα μίσθωσης αεροπλάνων, που είναι πιθανό να πουληθεί είτε συνολικά είτε τμηματικά ανάλογα με το ρυθμό βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης του ομίλου. 

Παρόλο που η AIG έχει οδηγηθεί στην πώληση μονάδων της για να ξεπληρώσει το ομοσπονδιακό χρέος, σχεδιάζει να διατηρήσει τις κύριες μονάδες δραστηριοτήτων της όπως την ασφάλιση ιδιοκτησίας / ατυχημάτων Chartis Inc, καθώς και τη μονάδα συνταξιοδότησης SunAmerica Financial Group

Ο οικονομικός Διευθυντής της MetLife κ. William Wheeler ανέφερε πως «η AIG και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατέληξαν σε πενταετή συμφωνία για την Alico για περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια του Ιαπωνικού χαρτοφυλακίου εμπορικού ενυπόθηκων δανείων, που ήταν μια προβληματική κατηγορία του ενεργητικού για την AIG. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η MetLife θα είναι υπεύθυνη για τις ζημίες των πρώτων 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο χαρτοφυλάκιο και εν συνεχεία εμείς και η Alico, που ελέγχεται από την AIG και τη New York Fed, θα μοιραστούν τις απώλειες που υπερβαίνουν το ποσό αυτό».

Η AIG ανακοίνωσε ότι με τις συμφωνίες για την ΑΙΑ και την ALICO ο όμιλος συγκεντρώνει περίπου 50,7 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 31,5 δισ. δολ. αποδίδονται σε μετρητά για να αποπληρώσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενώ τα 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα. 

Το Δεκέμβριο του 2009 η AIG είχε υπόλοιπο 94,76 δις δολαρίων για την εξόφληση του πακέτου 182,3 δισεκατομμύρια δολαρίων που είχε λάβει από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. Ο κ. Clark Troy, αναλυτής την Aite Group LLC, εταιρίας έρευνας και συμβούλων, σχολίασε θετικά την πώληση. 

Δηλώνοντας πως δεν βλέπει κανένα ιδιαίτερο μειονέκτημα από την πλευρά της AIG στη συμφωνία για την Alico. «Πρόκειται για την πώληση ενός μεγάλου τμήματος στη MetLife αλλά η AIG συνεχίζει να είναι στο παιχνίδι». 

Η κα. Cathy Seifert, αναλύτρια στη Standard & Poor στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την Alico συμφέρουσα για την AIG, καθώς με την κίνηση αυτή «ο όμιλος έχει κερδίσει αξιοπιστία στα μάτια της κυβέρνησης επειδή είναι σε θέση να εξοφλήσει ένα σημαντικό ποσό από το ομοσπονδιακό του χρέος. Είναι καλό για την εταιρία, και νομίζω ότι είναι καλό για τις σχέσεις της εταιρείας με την Ουάσινγκτον» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τελευταία συμφωνία του ομίλου της AIG αφορά στην πώληση της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, που μετονομάστηκε σε PineBridge, με έδρα τον όμιλο Pacific Century στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με χωριστές ανακοινώσεις από την AIG και PineBridge. 

Η AIG θα συνεχίσει να διαχειρίζεται περίπου 509 δις δολάρια περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εσωτερικής επενδυτικής λειτουργίας, ενώ ο όμιλος Pacific Century κατέβαλε 277 εκατ. δολάρια σε μετρητά και επιπρόσθετες πληρωμές που σχετίζονται με μελλοντικές επενδύσεις.