Ο αθόρυβος και αποτελεσματικός αντασφαλιστής

Τζέραλντ Τέρνερ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, AON Benfield

Με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην αντασφαλιστική αγορά, ο κ. Τζέραλντ Τέρνερ δικαίως θεωρείται ο γκουρού της αντασφάλισης στην Ελλάδα. 

Ο τομέας της αντασφάλισης ως κατεξοχήν διεθνούς εμβέλειας δραστηριότητα αποτελεί ένα χώρο δύσκολο που απαιτεί πολλές ικανότητες. Μεταξύ αυτών γνώση του αντικειμένου, επαφές σε διεθνές επίπεδο, αξιοπιστία και συνέπεια στις σχέσεις τους με τους πελάτες και τους προμηθευτές και φυσικά διαπραγματευτική ικανότητα. 

Ο κ. Τζέραλντ Τέρνερ με πολυετή παρουσία στο χώρο διαθέτει σίγουρα τα παραπάνω, αλλά αυτό τελικώς που τον διακρίνει είναι ο επαγγελματισμός και μια γονιδιακή σχέση με αυτό που η γενιά του ονομάζει δουλειά. 

Αν κάτι επίσης τον διακρίνει εξίσου έντονα αυτό το μετριοπαθές προφίλ, αφού ο ίδιος αποφεύγει την αυτοπροβολή και επιλέγει να δουλεύει αθόρυβα και κυρίως αποτελεσματικά. Αυτό αποδεικνύει η κυριαρχία του στο χώρο της αντασφάλισης τα τελευταία χρόνια, μια πορεία που χτίστηκε αθόρυβα και συστηματικά.

Από άγγλο πατέρα και ελληνίδα μητέρα, ο κ. Τζέραλντ Τέρνερ επέλεξε την Ελλάδα για να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα και παρά το γεγονός ότι πολλοί του αποδίδουν τον τίτλο του μεγαλύτερου Έλληνα αντασφαλιστή, ο ίδιος αντιμετωπίζει τα σχετικά σχόλια με μια έμφυτη σεμνότητα. Όπως εξηγεί η πορεία του ξεκίνησε τυχαία, όταν νεαρός απευθύνθηκε για δουλειά σε τρεις διαφορετικές εταιρείες. 

Μεταξύ αυτών και η ασφαλιστική Πρόοδος, η οποία ήταν αυτή που του πρόσφερε την πρώτη του επαγγελματική εμπειρία και την επαφή του με το χώρο των ασφαλειών. 

Από τη θέση του διευθυντή εργασιών εξωτερικού στην Πρόοδο, ο κ. Τζέραλντ Τέρνερ συνέχισε την καριέρα του ως μεσίτης αντασφαλειών από το γραφείο στον Πειραιά που διατηρούσε η Wigham Poland Reinsurance Brokers, διαψεύδοντας την προειδοποίηση ότι «οι Έλληνες δεν θα έκαναν δουλειά με άλλο Έλληνα». 

Το 1989 δημιούργησε την Terner Insurance Company, εξαγοράζοντας ουσιαστικά τη δραστηριότητα που εν τω μεταξύ το 1985 είχε ενταχθεί στο μεγαλύτερο μεσιτικό όμιλο Sedgwick

Η σύσταση της Terner Insurance Company, υπήρξε μια επιτυχής επιλογή και ένα προνομιακό πεδίο δράσης, οδηγώντας τον κ. Τζέραντλ Τέρνερ στην αντιπροσώπευση του 90% της αγοράς των καταστροφικών κινδύνων στην Ελλάδα.

Ανακαλώντας τις δυσκολίες που συνάντησε στην προσπάθειά του να ιδρύσει ένα γραφείο αντασφάλισης, ενός επαγγέλματος που δεν υπήρχε ουσιαστικά στην Ελλάδα, θυμάται ότι υποχρεώθηκε να δηλώσει εγκατάσταση στην Κύπρο, προκειμένου να ξεκινήσει δραστηριότητα, αλλά επίμονος όπως ήταν κατάφερε όχι μόνο να κάνει τη δική του εταιρεία, αλλά και να μονοπωλήσει το χώρο της αντασφάλισης στην Ελλάδα για πολλά χρόνια. 

Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν αφού ανταγωνιστές τους ήταν οι μεγάλοι αντασφαλιστικοί όμιλοι, όπως η Munich Re, που διατηρούσαν γραφεία στην Ελλάδα, αλλά η ισχυρή διαπραγματευτική του ισχύ, δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε πολλές φορές όχι μόνο σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές του, αλλά και τους έλληνες που επιχείρησαν να κολυμπήσουν μόνοι τους στα βαθιά νερά της αντασφάλισης.

Προσηνής και ανοιχτός, χωρίς επιτηδευμένη ομιλία ο κ. Τζέραλντ Τέρνερ μιλά με ευκολία για τη δουλειά του και τα μυστικά της αντασφάλισης που όπως επιμένει απαιτεί σοβαρότητα. 

Μετριοπαθής αλλά με πλήρη γνώση της αγοράς, δεν διστάζει να δηλώσει ότι υπήρξαμε «οι αριστοκράτες της πιάτσας» και διακρίνοντας τις σοβαρές εταιρείες από τη μη σοβαρές, ξεκαθαρίζει ότι μετά από χρόνια δουλειάς είναι σε θέση να επιλέγει τις εταιρείες που σέβονται την ασφάλιση. 

Ο κ. Τζέραλντ Τέρνερ δεν γνωρίζει πολύ καλά μόνο τους έλληνες, αλλά και τους ξένους, οι οποίοι του εμπιστεύθηκαν τελικώς και τη διοίκηση της Aon και περιγράφοντας τις τάσεις που θα επικρατήσουν τα προσεχή χρόνια, προβλέπει την περαιτέρω συγκέντρωση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και την κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό των πολυεθνικών ομίλων και των ισχυρών εταιρειών του κλάδου. 

Αναφερόμενος στα σχέδια της Aon, αποκαλύπτει ότι η τάση πρόσκτησης πρακτορείων και μεσιτών από την αγορά θα ενταθεί τα προσεχή χρόνια, επεκτείνοντας τη δραστηριότητα του ομίλου και στο χώρο της ασφάλισης, που αποτελεί άλλωστε βασικό κορμό των δραστηριοτήτων του ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο.