Η ανάπτυξη μετατίθεται στο μέλλον…

Οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αποχαιρετώντας το 2009 εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για τις αλλαγές που απαρεγκλίτως θα έρχονταν στην αγορά το 2010 και θα  αφορούσαν την ανάπτυξη των εταιρειών μέσα από διαδικασίες και τομείς που ήταν «απάτητοι» μέχρι πρότινος.

Για παράδειγμα  τα επαγγελματικά ταμεία,  τα ανασφάλιστα οχήματα, τα προϊόντα σύνταξης είναι μερικά από τα  «τοπία της ελληνικής αγοράς τα οποία επισημάνθηκαν από τους ανθρώπους των εταιρειών ως  πεδία που μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. 

Παράλληλα και οι ανασφάλιστες κατοικίες και επιχειρήσεις και οι ανασφάλιστοι δανειολήπτες και οι άνεργοι θα μπορούσαν να παίξουν επίσης το δικό τους σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς καθώς αποτελούν μια μεγάλη δεξαμενή παραγωγής συμβολαίων και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξέλιξη της αγοράς. 

Τα δεδομένα είναι αναμφισβήτητα. Ξεκάθαρα λοιπόν θα περίμενε κανείς να υπάρχει κινητικότητα, ενδιαφέρον ανάπτυξης και σαφώς να έχει ήδη δημιουργηθεί κάποια σχετική δυναμική σε όλους αυτούς τους τομείς. 

Πρωτίστως οι εταιρίες, μετά οι καταναλωτές και φυσικά το κράτος μέσα από αυτόνομες αλλά και συμπληρωματικές δράσεις θα αποτελούσαν τον καταλύτη για να γίνει αυτή η αντίδραση που θα ωφελούσε σαφώς όλους καθώς θα έδινε λύσεις διεξόδους, και κυρίως ώθηση εργασιών. 

Ωστόσο ο καιρός περνά και η ασφαλιστική αγορά περιδινίζεται στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας απομειώνοντας την λαμπρή προοπτική, η κυβέρνηση «πολεμά» σε άλλα μετερίζια και οι καταναλωτές βιώνουν οικονομική ασφυξία. 

Οι ασφαλιστικές δεν δείχνουν να κινούνται «επιθετικά» προς την πολιτεία για να πάρουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν. 

Η συμμετοχή τους στην επίλυση του ασφαλιστικού μοιάζει μακρινή, τα ανασφάλιστα οχήματα συνεχίζουν να κυκλοφορούν μεταξύ μας, διευρύνοντας το κενό ασφάλισης που έχουν δημιουργήσει με την παρουσία τους και νέοι μέθοδοι πωλήσεων δεν εφαρμόζονται. Σήμερα όλα δείχνουν τραγικά στάσιμα και η ανάπτυξη μετατίθεται στο μέλλον…