Η πρώτη αμερικανική ασφαλιστική που λέει «όχι» στην κλιματική αλλαγή

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών ασφαλιστικών, η Chubb αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη εταιρεία ασφάλισης στις ΗΠΑ που θα πει «όχι» στην κάλυψη εταιρειών εκμετάλλευσης άνθρακα.

Στην Ευρώπη υπάρχει ένα κίνημα που ολοένα διογκώνεται προκειμένου να μπει «φρένο» στην κάλυψη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη τον άνθρακα και ανθρακωρυχείων εξαιτίας των περιβαλλοντικού τους αντίκτυπου.

Μέχρι στιγμής, αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν είχαν ενταχθεί στο κίνημα αυτό, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από ομάδες περιβαλλοντικής δράσης.

Η Chubb αναμενόταν σύμφωνα με τους Financial Times να ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει να παρέχει πλέον ασφάλειες σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής καύσης άνθρακα, ενώ δεν θα καλύπτει εταιρείες που αντλούν περισσότερο από το 30% των εσόδων τους από την εξόρυξη άνθρακα.

«Η Chubb αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πραγματικότητα και πως η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι σημαντική, λειτουργώντας συχνά εις βάρος του πλανήτη μας» δήλωσε ο Evan Greenberg, διευθύνων σύμβουλος της Chubb.

Η ασφαλιστική, με επίσημη έδρα την Ελβετία και κύρια δραστηριότητα στις ΗΠΑ, θα σταματήσει επίσης να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις σε εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση σε θερμική εξόρυξη άνθρακα ή η παραγωγή ενέργειας από αυτές έχουν ως «βάση» τον άνθρακα.

Ο Joseph Wayland, γενικός σύμβουλος του ομίλου Chubb, δήλωσε ότι η εν λόγω απόφαση σχετίζεται με επιχειρηματικούς σκοπούς καθώς και με ευρύτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Ως παγκόσμια ασφαλιστική εταιρεία επηρεαζόμαστε από την κλιματική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, από τους αυξανόμενους κινδύνους πυρκαγιάς έως τις πλημμύρες», ανέφερε ο ίδιος. «Η κλιματική αλλαγή… διαπιστώνεται από την ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα των φυσικών καταστροφών» πρόσθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*