Φόβους για φαινόμενο «ντόμινο» στην Ευρωζώνη εκφράζει το ΔΝΤ

Η οικονομική προοπτική της Ευρώπης έχει καταστεί περισσότερο αβέβαιη, καθώς υπάρχει κίνδυνος τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας να μεταδοθούν και σε άλλες ευπαθείς χώρες, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες.

«Βραχυπρόθεσμα, ο βασικός κίνδυνος είναι ότι, αν καταστούν ανεξέλεγκτες, οι ανησυχίες της αγοράς για την ρευστότητα και την φερεγγυότητα της Ελλάδας θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια εκτεταμένη κρίση δημοσίου χρέους», επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για της Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, όπως αναφέρει το Reuters.

Το Ταμείο, στελέχη του οποίου βρίσκονται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά πολυετές οικονομικό πρόγραμμα, είπαν ότι το πακέτο στήριξης που συμφώνησαν οι χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν και η ΕΚΤ είναι ένα «ευπρόσδεκτο και σημαντικό βήμα», ώστε να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα οδηγήσει σε χρηματοοικονομική αστάθεια.

Για την Ελλάδα, μετά τη μεταβολή του ΑΕΠ κατά -2% το 2009, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ρυθμοί θα παραμείνουν αρνητικοί και για τα επόμενα δυο χρόνια και συγκεκριμένα θα κινηθούν στο -2% για το 2010 και στο -1,1% για το 2011.

Το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη φέτος στο 1%, αλλά μείωσε την πρόβλεψή του για το 2011 στο 1,5% από 1,6% προηγουμένως.

Το Ταμείο εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ανάγκη προσαρμογής των δημοσιονομικών και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα μεγάλα ελλείμματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως, ώστε να περιοριστούν οι ανησυχίες για την διατηρησιμότητα του χρέους. Στην κατηγορία αυτή ενέταξε εκτός από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

«Αν και επίλυση αυτών των ανισορροπιών αναμένεται να αμβλύνει την ανάπτυξη, οι καθυστερήσεις στην ανάληψη αποφασιστικής δράσεις σε επίπεδο πολιτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένη διαδικασία με σποραδικές κρίσεις», επισημαίνει ακόμη το ΔΝΤ.

Tο Ταμείο αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω την εκτίμησή του για τη μεταβολή της διεθνούς οικονομίας στο +4,2% (από +3,9% που εκτιμούσε τον Ιανουάριο), ανάπτυξη της οποίας «ατμομηχανή» θεωρεί πως θα είναι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία αλλά και Ινδονησία). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η διεθνής οικονομίας συρρικνώθηκε το 2009 κατά 0,6%.

Η έκθεση αναφέρει, τέλος, ότι οι προοπτικές για τις ΗΠΑ εμφανίζονται ευοίωνες, καθώς από την ύφεση του 2009 (-2,4%) προβλέπει ανάπτυξη 3,1% το 2010 και 2,6% το 2010.