Καθοριστικές διαπραγματεύσεις με Ε.Ε., ΔΝΤ ξεκινά η κυβέρνηση

Αρχίζουν σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους απεσταλμένους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ για την αποσαφήνιση των όρων του μηχανισμού βοήθειας. 

Σε 20 ημέρες εκτιμάται ότι όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει ως προς το ύψος του ποσού που θα πάρουμε, πότε θα το πάρουμε, από ποιον και με ποιους όρους ανέφεραν πηγές του ΔΝΤ.

Η εκτίμηση αυτή συμπίπτει με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες έχει ατύπως προσδιορισθεί το χρονικό όριο της 9ης Μαΐου που πραγματοποιούνται οι γερμανικές τοπικές εκλογές, πριν από τις οποίες δεν αναμένονται εξελίξεις.

Δεν υπάρχει ζήτημα να μην προλάβουμε να δανειστούμε για να εξυπηρετήσουμε τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου, διαβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στη λήξη ομολόγων 9 δισ. ευρώ στις 19 Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που η χώρα μας «αποφασίσει και αιτηθεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού, η έγκριση γίνεται πάρα πολύ γρήγορα» και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση τον μήνα Μάιο η Ελλάδα να βρεθεί ξεκρέμαστη, είτε δανειζόμενη από την αγορά είτε δανειζόμενη από τους εταίρους μας». Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η χώρα μας σε αναδιάρθρωση του χρέους της.