Autohellas: Ανάπτυξη μέσω.. Βαλκανίων το 2010

Μέσω της επέκτασης της στα Βαλκάνια θα επιδιώξει να αναπτυχθεί το 2010 η Autohellas καθώς η εγχώρια αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων αναμένεται να εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις για φέτος. Αντίθετα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ.Ευτύχιο Βασιλάκη, οι χώρες της Ανατ. Ευρώπης έφεραν καλά αποτελέσματα το 2009 και συνεισέφεραν στη θετική περυσινή πορεία  της Autohellas. Αυτή τη στιγμή η δραστηριότητα εκτός Ελλάδος αφορά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κύπρο και στόχος είναι η εταιρεία να εισέλθει σε μία ακόμα αγορά χώρας της ανατολικής Ευρώπης. Η εκτός συνόρων δραστηριότητα συνεισέφερε περί τα 3 εκατ. ευρώ στην προ φόρων κερδοφορία το 2009 όταν το 2008 το αντίστοιχο ποσό βρισκόταν στα επίπεδα μόλις του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Βασιλάκης διευκρίνισε ότι η επέκταση στα Βαλκάνια γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα εξαιτίας του ρευστού ακόμα οικονομικού περιβάλλοντος που υπάρχει διεθνώς, καθώς όπως ο ίδιος τόνισε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανάληψης οποιουδήποτε ρίσκου σε αυτή τη φάση.  Στην βελτίωση των αποτελεσμάτων του 2009 κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισε και η εξοικονόμηση κόστους η οποία προήλθε από την μείωση του αριθμού καταστημάτων της εταιρείας, από την πρόσληψη λιγότερων εποχικών υπαλλήλων και από την μη αντικατάσταση κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών που συνταξιοδοτήθηκαν. Το πλάνο της συντηρητικής διαχείρισης του 2009 θα ακολουθηθεί και το 2010 με την παράλληλη προσεκτική επέκταση στα Βαλκάνια. Για την χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι ανέρχεται στα μόλις 70 εκατ. ευρώ όταν η καθαρή θέση της είναι 120 εκατ. ευρώ και το P/E σε επίπεδα πολύ κάτω από 10 να κυμαίνεται μεταξύ 3,4 και 4.
 Ανησυχητικό στοιχείο για την ελληνική αγορά είναι σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη  η πτώση του τουρισμού που μειώνει το κομμάτι του Rent a Car καθώς και το γεγονός ότι έχει δυσκολέψει πάρα πολύ η μεταπώληση των αυτοκινήτων σε τρίτους όταν επιστρέφουν στην εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της περιόδου μίσθωσης τους με leasing. Σε αυτό συμβάλλει η μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση που έχουν οι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι είναι αυτοί που κυρίως αγοράζουν τα αυτοκίνητα όταν τελειώνει η περίοδος της μακροχρόνιας μίσθωσης τους.  

Αποτελέσματα 2009

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Autohellas για το 2009 παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κος Ευτύχιος Βασιλάκης, η κα Λίζα Πελεκάνου, διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών και ο κος Αλέξης Καραμαλής υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων.
Κατά την παρουσίαση συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2009, όπου η Autohellas παρουσίασε αύξηση κερδών μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 31%, με το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 17.7 εκ. ευρώ από 13.5 εκ ευρώ.
Οι βασικοί λόγοι βελτίωσης του αποτελέσματος εντοπίζονται στη αύξηση της συνεισφοράς των βαλκανικών χωρών στο ενοποιημένο αποτέλεσμα, ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών με διάφορες ενέργειες της εταιρίας και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους.
Χαρακτηριστικό είναι γεγονός ότι στις δύσκολες συνθήκες του 2009 η Autohellas μέσα από την αμυντική της γραμμή στην διαχείριση του μεγέθους του στόλου κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τις ταμιακές της ροές και την αύξηση των ταμειακών της αποθεμάτων από 24.5εκ. ευρώ σε 53.5εκ. ευρώ στο τέλος του 2009, με αμετάβλητο τον δανεισμό.  
Κατά την παρουσίαση συζητήθηκε η έγκαιρη αντίδραση της Autohellas στην μείωση του τουρισμού και στην αγορά των εταιρικών στόλων, αλλά και στην μεταπώληση των αυτοκινήτων.
Βασικός λόγος είναι ευελιξία και προσαρμοστικότητα της εταιρίας στις συνθήκες αυτές αλλά και η ισχυρή κεφαλαιοποίηση της , εφόδια που θα εκμεταλλευτεί και για την ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά που έρχεται.
Στόχο και για το πιθανότατα ακόμα δυσκολότερο 2010, αποτελεί η διατήρηση των υφισταμένων περιθωρίων και η εκμετάλλευση των όποιων ευκαιριών παρουσιαστούν ώστε να βγει από την κρίση η Autohellas ισχυρότερη σε επίπεδο μεριδίου αγοράς.