Ασπίς-Commercial: Έως 500 εκατ. ευρώ το άνοιγμα

Άλλο ένα ποσό, ύψους 28 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε αιτήσεις εξαγορών οι οποίες δεν είχαν αρχικώς δηλωθεί και επομένως δεν εμφανίζονταν στις υποχρεώσεις της εταιρίας, «εντοπίστηκε» σύμφωνα με πληροφορίες στην περίπτωση της Commercial Value.

Συμπεριλαμβανομένου του ποσού αυτού, το άνοιγμα της εταιρίας στον κλάδο Ζωής, εκτιμάται ότι θα ανέλθει πλέον στα 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται όπως σημειώνεται, για συνολικό μέγεθος και δεν αφορά όλα τα προγράμματα Ζωής της Commercial Value.

Εντωμεταξύ, η εκκαθάριση στην εταιρία βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργήσει στη διαδικασία, ο τρόπος σφραγίσματος της Commercial Value και η χαοτική κατάσταση που ακολούθησε αμέσως μετά.

Σε ότι αφορά την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, το ύψος των περιουσιακών της στοιχείων σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα ανέλθει στην καλύτερη περίπτωση στα 300 εκατ. ευρώ και στη χειρότερη στα 200 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το άνοιγμα αντίστοιχα, θα κινηθεί από 300 εκατ. έως 400 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό επομένως άνοιγμα που άφησαν πίσω τους οι δύο εταιρίες μπορεί να φτάσει έως τα 500 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμα επίκαιρο θέμα σε ότι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, είναι το μέρος των επενδύσεων σε μετοχές. Εξαιτίας της σημαντικής συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου που οι τελευταίες αντιπροσωπεύουν, επιδρούν αρνητικά όπως είναι αναμενώμενο και στην αποτίμηση του συνολικού μεγέθους της περιουσίας. 

Εκτιμάται πάντως, ότι ακόμα και σε περίπτωση σημαντικής ανάκαμψης των τιμών στη συνέχεια, θα βελτιωθεί μεν η συνολική εικόνα των περιουσιακών στοιχείων, η επίπτωση όμως δε θα είναι ικανή να αντιστρέψει «δραματικά» προς το καλύτερο την κατάσταση.

Σχετικά τώρα με το χρόνο ικανοποίησης αιτημάτων για αποζημιώσεις και εξαγορές, από τον εκκαθαριστή χαρτοφυλακίου Ζωής των δύο εταιριών κ. Ιωάννη Παντελίδη, έχει αναφερθεί, ότι θα πρέπει πρώτα προσδιοριστούν τα περιουσιακά στοιχεία και το ύψος των υποχρεώσεων. Με τα δεδομένα αυτά, καταβολή  αποζημιώσεων και εξαγορών αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.