Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας επί τάπητος στο άτυπο Εurogroup

Η οριστικοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα εξετασθούν αύριο το πρωί στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εurogroup) που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη.

Η συνάντηση του Εurogroup θα ξεκινήσει στις 10.00 ώρα Ελλάδος και στις 12.30 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματά της από τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημειώνεται πως η τεχνική επιτροπή που συστάθηκε για την αποκρυστάλλωση του μηχανισμού δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, καθώς εκκρεμούν κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις, εξουσιοδοτήσεις, αλλά και αποσαφηνίσεις για τις αρμοδιότητες κάθε μέρους. 

Υπάρχει ασυμφωνία για την ερμηνεία του όρου ultima ratio (ύστατη λύση), αλλά και διαφωνίες για τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού, ήτοι αν θα απαιτηθεί η απόφαση Συνόδου Κορυφής ή όχι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του εμμένει στη θέση να επιβάλει τους δικούς του όρους και χρονοδιαγράμματα σε περίπτωση χορήγησης δανείων. Επιθυμεί δε την σταδιακή εκταμίευση χρημάτων με παράλληλη επιτήρηση της πορείας της οικονομίας από ανεξάρτητους δικούς του παρατηρητές.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση και για το αντίστοιχο νομοθετικό έργο, για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο τομέα υγείας και στο εργασιακό, αλλά και για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα κλειστών αγορών.